Működik a „szexcsapda”

J. Kovács Andrea Fotó: MekliZ Fotó
2023.06.14. 20:54

Rossz hír a különféle gyümölcsmolyoknak, a cseresznye- és dióburoklegyeknek, viszont nagyon jó hír a városban élő kiskerttulajdonosoknak: működik a szexcsapda vagy más néven feromoncsapda! Erről számoltak be azon a bemutatón, melyet Nagykutasi Viktor, a győri kertbarátok egyesületének elnöke, valamint Herman Etelka, az önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának vezetője tartott az egyik kiskertben.

A módszer lényegéről Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győri Egyesületének elnöke tájékoztatta portálunkat.

„A feromonok olyan kémiai vegyületek, melyek megtalálhatók az állatokban és az emberekben is. A feromoncsapda úgy működik, hogy a női rovarok illatanyagát bocsátja ki. A fiú rovar megérzi és odarepül, hogy megtermékenyítse. Maga a csapda egy kis áttetsző műanyag sátor, aminek az alján van egy ragacslap. A sátor közepébe belóg az illatanyag, amire rárepül az adott rovar és bent ragad. Szinte kizárólag a kártevő megy bele, így könnyen meg lehet számolni, milyen intenzitással rajzik. Amikor a rajzás nagyon erős, akkor kell megkezdeni a növényvédelmi kezelést. Ez tehát egy előrejelző rendszer, ami útmutatást ad a gyakorló kertbarátoknak. 

Ezt a csapdát sok helyen használják, az viszont országosan egyedülálló, hogy egy város a kertbarátok kérésére működtet ilyet a négy égtáj irányába, négy kiskertben. Így az adott csapdához közelebb lakók sokkal könnyebben védhetik meg a gyümölcsfáikat. Ráadásul kiderült, hogy aki már évek óta használja, nem is szorul rá másfajta védekezésre, mert közel kilencven százalékos biztonságot ad maga a feromoncsapda” – mondta Nagykutasi Viktor.

Herman Etelkától, a Környezetvédelmi Osztály vezetőjétől megtudtuk, mintegy négyszázezer forinttal támogatták a kertbarátokat a csapdák beszerzésében. Ugyanis egyre többen mennek ki a kertekbe és maguk próbálják megtermelni a gyümölcsöket. Ezért szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a kevesebb vegyszerhasználatra mind a saját egészségük, mind a pedig a hasznos rovarok védelme érdekében. 

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #feromoncsapda | #híradó | #kertészkedés |