Hirdetés

Mr. Pac-Man – A szarvasbéka

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2019.09.30. 11:01

Új fotós objektívünk érkezett, így ezzel látogathattam el az egzotikus állatbörzére, ahol állandó vendég vagyok, köszönhetően a rendezők jó szokásának, akik meghívót küldenek, és egy kis sarokban asztal és szék is vár, hogy dolgozhassak.

Hirdetés

Felállítottam hát a felszerelést, és mindjárt az elején kaptam néhány állatkát a kiállító barátaimtól, hogy teszteljem a különleges objektívet. Pár aprócska kígyó (és három kígyóharapás után, még jó, hogy nem mérges), gekkó és egy fiatal, duci, három centiméteres békagyerek érkezett. Becenevén Pac-Man, mivel vélhetőleg róla mintázták a klasszikus videojáték figuráját. Hatalmas szájával mindent elnyel, ami befér rajta. Mókás kis fazon, sárga alapszínén mintákkal, és apró szarvacskákkal a fején.

A díszes szarvasbékák (ceratophrys) 10-14 centiméteres, jó étvágyú békák, a közép- és dél-amerikai őserdőkben élnek. Egy helyben ülve várják, hogy a táplálék képletesen szólva, belerepüljön a szájukba, vagy eléjük csússzon-másszon, hogy bekaphassák. Emberi mértékkel nézve, lusta kis állatkák.

Hirdetés

A kifejlett példányok 60 literes terráriumban egyesével tarthatók. Sok búvóhelyre van szükségük. Apró trópusi növények, mohák, falevelek a legalkalmasabbak, a kereskedésekben kapható speciális talajkeverékkel. A nappali hőmérséklet 25–30 °C, az éjszakai hőmérséklet pár fokkal hűvösebb legyen! A különféle rovarokkal változatossá tehetjük a szarvasbékáink étrendjét, némi földigilisztával spékelve. A Pac-Man békák befalnak bármilyen kisebb állatot vagy rovart, ha az befér a szájukba, beleértve az apró rágcsálókat vagy madarakat is.

A szarvasbékák a békák nehézsúlyú képviselői. Ragadós nyelvüket olyan jól használják, hogy kisebb gyíkokat, madarakat, apró emlősöket is képesek vele elkapni. Ha pedig a békanyelv egyszer már csattant az áldozat oldalán, nincs menekvés. Rendkívül erős, ragacsos nyálkát termel a nyelvük, biztosítván a zsákmányállatok megragadását.

A rovarokból álló étrend, alkalmanként kiegészítve egérrel, megfelelő változatosságot nyújt számukra. Szórjuk be a rovarokat ásványi anyagokkal és nyomelemekkel! Tiszta, friss víz szükséges ahhoz, hogy egészséges kétéltűeket tarthassunk! A terráriumban fontos az ideális páratartalom fenntartása a békák számára, ezért mindennap permetezzünk. A talajt rendszeresen cseréljük, mert könnyen megpenészedik, illetve a széklet is gyűlik rajta rendesen.

Élőhelyükön az esős évszakokban az időszakosan kialakuló sekély vizű tócsák partjának közelében tartózkodnak, és ebben az időszakban zajlik a szaporodásuk is. A túlságosan elhúzódó szárazság hatására viszont az is előfordulhat, hogy egy időre mélyebbre ássák magukat a talajba, hogy átvészeljék a kedvezőtlen periódust.

A nőstény egyébként a petéket a párzást követő harmadik vagy negyedik napon rakja le a vízbe, rendszerint 200-300 darabot. Az ebihalak 2-3 nap múlva kelnek ki. Kifejlődésük két hónapig tart, ezután kijönnek a partra, így lesznek tüdővel rendelkező kisbékák. Alakjuk különleges, szépségük szintúgy. Rendkívül zömök testük, kicsit a varangyokéhoz hasonló. Feje nagyon nagy és széles, szájuk hatalmas, felső állkapcsuk fogazott. A fej a békácska jelentős részét teszi ki. Lábaik rövidek, ujjaikat rövid és vékony úszóhártya köti össze. Szemük felett csúcsos, szarvszerű kinövés található, innen kapták a nevüket. A hímek kisebbek a nőstényeknél. Többféle színben léteznek, legismertebbek a zöld, barna és sárga alapszínűek.

Kapcsolódó témák: #állatok |
likeold
a fb oldalunkat