Hirdetés
Film készül a Győri Nemzeti Színház Kék, kék, kék című tragikomédiájából

Mozi lesz a cirkusz életéből

Fotó: Győri Nemzeti Színház
Győr+
2020.10.28. 12:20

A Nemzeti Filmintézet 16 színházak és filmesek összefogásával streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg gyártási támogatást. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülhetnek izgalmas, „crossover” művek.

Hirdetés

Korábban sosem látott pályázati lehetőséget kínált a Nemzeti Filmintézet (NFI) a színházak támogatására a filmgyártók bevonásával. Az új pályázati eljárásban a színházak által vagy közreműködésükkel készülő 16 produkciónak szavazott meg támogatást az NFI Televíziós Döntőbizottsága.  

Fotó: GYNSZ

A Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából, az Aradi Kamaraszínház a Magyar Golgota című drámából, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápia címmel futó „mjuzikelkámedi”-ből, a pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én című „14 éven felülieknek szóló komplex színházi nevelési előadásból”, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából kiindulva készít filmet. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem címen készülő produkciója a 48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, kevesek által ismert epizódot. A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban.  

Hirdetés

A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház és a Vígszínház alkotócsapata vághat bele az izgalmas együttműködésbe a filmesekkel. Hiánypótlónak ígérkezik a Kolibri Színház vállalkozása. A több mint 400 előadást megélt Bors néni című sikerdarabjukból készítenek kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet. 

Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak. A résztvevő filmgyártók vállalták, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

A Kék kék kék Egressy Zoltán tragikomédiája. A történet szerint a széteső, nem túl acélos minőségű Filadelfia Vándorcirkusz vissza nem térő lehetőség előtt áll: csatlakozhat a World Circus (WC) európai tagozatához. Ehhez mindössze egy elfogadható színvonalú előadást kell produkálnia. Csakhogy a családi vállalkozás tagjai között súlyos ellentétek feszülnek.

Fotó: GYNSZ

A darabot 2010. áprilisában mutatta be a Győri Nemzeti Színház társulata az akkori Bartók Béla Művelődési Központban, Forgács Péter rendezésében.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház |
likeold
a fb oldalunkat