Mozgóurna, átjelentkezés, akadálymentes szavazás – itt vannak a tudnivalók!

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.26. 09:35

Június 9-én önkormányzati és európai parlamenti szavazásokat tartanak hazánkban. Azok, akik nem tudják otthonukat elhagyni, mozgóurnát igényelhetnek. Más kerületben, településen is szavazhatunk, ha átjelentkezünk.

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet, ehhez kérelmet kell benyújtani, amelyet megtehetünk elektronikusan (a magyarorszag.hu felületen, a Választás, majd a Szavazással kapcsolatos kérelmek fül alatt), személyesen vagy postai úton bármely helyi választási irodánál (ezek listáját a valasztas.hu/elerhetosegek oldalon találjuk).

Amennyiben postai úton szeretnénk mozgóurnát kérni, ahhoz a szükséges dokumentumot a valasztas.hu felületén találhatjuk meg. A fentiekre online és személyesen a szavazást megelőző második napon (azaz június 7-én, pénteken) 10 óráig van lehetőségünk, postai úton a szavazást megelőző negyedik napon, azaz szerda 16 óráig kell beérkeznie a levelünknek.  A szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz is benyújtható a kérelem.

Fontos, hogy az online határidő csak ügyfélkapus bejelentkezéssel érhető el, az ügyfélkapu nélküli azonosítás során a postai útvonal határideje a meghatározó.

Az átjelentkezés menete hasonló: bármely településre átjelentkezhetünk, amennyiben a tartózkodási helyünk oda szól, ekkor az adott településen az átjelentkezettek számára fenntartott szavazókörben adhatjuk le szavazatunkat. Elektronikus úton ugyanazon a felületen adhatjuk le, mint a mozgóurna iránti kérelmünket. Az átjelentkezéssel kapcsolatos részletes tudnivalókat a valasztas.hu/atjelentkezesi-kerelem-benyujtasa honlap ismerteti.

A fogyatékossággal élő választópolgár akadálymentes szavazóhelyiséget, Braille-írásos szavazósablont, könnyen érthető tájékoztatót is igényelhet. Fontos különbség, hogy az akadálymentes szavazóhelyiségben történő szavazás a már kitűzött választáson abban az esetben biztosított, ha az azt megelőző 4. napon, azaz június 5-e, szerda 16 óráig beérkezik a kérelem. A pontos tudnivalókat a valasztas.hu/segitseg-a-fogyatekossaggal-elok-szamara weboldal taglalja.

Kapcsolódó témák: #Győr | #infláció | #szavazás | #választás2024 |