Motiváció fiataloknak: Tomi Rocky előadása a Pálffyban

Németh Boglárka O. Jakócs Péter
2023.03.14. 13:51

Előadást tartott a Pálffy Miklós Kereskedelmi Középiskolában Patkás Tamás paraúszó és dr. Dézsi Csaba András polgármester. A paraúszó saját élettörténetén keresztül mutatta meg azt a diákoknak, hogy honnan hová lehet eljutni, ha kitartóak vagyunk és hiszünk magunkban. Győr parasport nagykövetétől a polgármester is kérdezett, akinek szívügye, hogy olyan kiváló embereket mutasson be a város fiataljainak, akik valamilyen fogyatékossággal kell, hogy együtt éljenek, mégis példát mutatnak és világsikereket érnek el.

“Azért nagyon fontos, hogy azokat az embereket, akik vagy fogyatékossággal születtek, vagy pedig életük során történt olyan, ami miatt így kell, hogy éljenek megismerjék az emberek, mert ez példát mutathat nekik, hogy ők fel tudtak állni ebből a helyzetből. Ez nagyon fontos, hiszen megmutatja mennyire eltörpülnek azok a napi problémák, amelyeken mi bosszankodunk, siránkozunk és azt mondjuk: jaj, de nehéz ez nekünk, hiszen láthatjuk, hogy másnak ez sokkal nehezebb és mégiscsak megoldotta a problémáját. Tomi Rocky egy olyan ember, aki elvesztette a lábait, majd felállt és ma pillanatnyilag már benne van a világ 10 legjobb paraúszójában” – fejtette ki dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Tomi Rocky egy vonatbalesetben vesztette el lábait, azonban úgy döntött: nem hagyja el magát, úszni kezdett, a Balatont eddig nyolcszor úszta át, de a Boszporuszt is áttempózta már, sőt legutóbbi teljesítménye, azaz a “menekülő úszása” az Alcatraz-szigeten lévő börtönből bekerült a rekordok közé is. A paraúszónak ez nem az első előadása, de úgy érzi mindig tud valami pluszt adni a fiataloknak. “Az előadás célja az érzékenyítés és az elfogadás, illetve a példamutatás, hogy egy sérülésből is van élet, és van tovább. Soha nem szabad feladni! Több helyen is tartottam már előadást és érkeznek visszajelzések, sokszor privátban is írnak a gyerekek. Azt tudom mondani, hogy ezek csak pozitívak” – számolt be a paraúszó. 

Az iskola vezetősége nagyon örült a lehetőségnek. “Nagyon hosszú ideje készülünk erre, hogy összehozzuk ezt a találkozót. Az, amit a Tamás csinál, amilyen eredményeket elért, az mindannyiunk számára példaértékű lehet és úgy gondolom, hogy kitartásból és a munkához, a problémákhoz való hozzáállásból nagyon sokat tanulhatnak a tanulóink és remélem eszükbe jutnak majd Tamás szavai a nehéz időkben” – nyilatkozott Leszkovich György, a Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum  igazgatója. 

Az előadás szervezésében nagy szerepe volt a Pálffy egyik végzős tanulójának. “Régóta ismerem Tomit és azt gondolom, hogy az ő életútja az nagyon példaértékű lehet és nekünk diákoknak azt kell, hogy sugallja, hogy nincs lehetetlen. Az ő élete valóban bemutatja azt, hogy nincs lehetetlen, ezért is tartottam fontosnak, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön az én korosztályommal“- mesélte Bangha Benjámin.

Az életút ismertetését követően Patkás Tamás videókat is mutatott a gyerekeknek és kérdezni is lehetett tőle. Az előadássorozat pedig hamarosan egy másik intézményben folytatódik majd.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka