„Most sincs ingyen a szabadság!”

Ficsór Dávid Fotó: Ács Tamás
2023.03.14. 12:16

A hagyományoknak megfelelően Újvárosban, a Kossuth-szobor melletti téren kezdődött Győrben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségek sora. A rendezvényen idén is felszólalt a városrész egyik önkormányzati képviselője, Győr alpolgármestere. Szeles Szabolcs ünnepi beszédében visszatekintett a múltban történt eseményekre és arra hívta fel a résztvevők figyelmét, merítsenek erőt az egykori hősök tetteiből a mostani zűrzavaros időszakban.

„Ebben a nehéz időben az összefogás és a szeretet ereje az, ami segíthet bennünket és az, hogy ismerjük és tudjuk a saját utunkat. A márciusi ifjak és Petőfi Sándor erre tanít minket, hisz az ő útjuk, a mi utunk is. Aki Petőfit követi, az a lángoló szenvedélyt követi. Aki Petőfit követi, az a hazaszeretet követi. A költő maga a remény, a bátorság, aki arra buzdít minket, hogy nekünk, magyaroknak a saját hazánk védelme érdekében, a saját eszménk, keresztény értékrendünk védelme érdekében a saját utunkat kell járni, bármit is gondol a világ. Most sincs ingyen a szabadság!” – mondta Szeles Szabolcs.

Szeles Szabolcs

Az ünnepség másik szónoka dr. Fekete Dávid volt. Az újvárosi önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a városrésznek és az itt élő embereknek nagy felelőssége van abban, hogy megőrizzék a hősök emlékét.

Mi itt Újvárosban különösen nagy felelősséggel tartozunk 1848 emlékének ápolása ügyében, hiszen Kossuth Lajosról van elnevezve városrészünk főutcája, Kossuth Lajos szobra áll itt a téren, az iskola is Kossuth nevét viseli. Azt gondolom, a forradalom egyik vezéralakja jelentős módon megjelenik a városrészben, nem beszélve Petőfiről, akiről a Petőfi-tér a nevét kapta. Meg kell említenünk azt is, hogy Széchenyi István utolsó magyar földön töltött éjszakáját is ebben az utcában, az egykori Arany Bárány fogadóban töltötte. Azt gondolom tehát, hogy nagyon-nagy felelősségünk van abban, hogy 1848 hőseit, mártírjait, az ő emléküket itt a városrészben is ápoljuk” – emelte ki dr. Fekete Dávid.

Dr. Fekete Dávid

Az Újvárosi Művelődési Ház kórusa Radicsné Csőre Andrea vezetésével ünnepi dallamokkal készült, hegedűn Lázár Attiláné kísérte őket. A Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium és a Bercsényi Miklós Technikum tanulója versekkel, a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak Zenevarázs csoportja pedig többek között énekszóval emelte a rendezvény színvonalát. Az ünnepség a szokásoknak megfelelően koszorúzással zárult.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid