Díjjal ismerték el a baritont

Molnár Levente élete egyik legmeghatározóbb élményére készül

Fotó: Győr+ TV
P. Csapucha Adrienn
2022.03.31. 06:37

Egy világhírű bariton, aki több mint 10 ország számos színpadán elkápráztatta már a nagyérdeműt. A győri közönséget is rabul ejtette a hangja, legutóbb a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán cím- és főszereplőjeként alkotott fergetegeset. Molnár Levente munkásságát a Liszt- és Magyar Örökség díj után, 2022-ben Hevesi Sándor-díjjal ismerték el. Erről is kérdeztük az operaénekest.

A színház világnapja alkalmából kaptad meg a Hevesi Sándor-díjat, melyet minden évben azon művészeknek ítélnek oda, akik sokat tettek a magyar nyelvű színházi kultúra nemzetközi elismertetéséért. Mit jelent számodra ez a kitüntetés?

Molnár Levente: Nagyon jól esett, hiszen 15 éven keresztül a világ nagy színházaiban szerepelhettem, remek produkciókban szép dolgokat alkothattam. Így ez egyfajta visszaigazolás, fontos, hogy legyenek ilyesfajta elismerések, köszönöm a győri színház remek vezetésének is, hogy észrevették, hogy mekkora szívvel és szeretettel dolgozom. Utánajártam annak is, hogy korábban kik vehették át ezt a díjat, így ebből a szempontból is megtisztelő, hogy követhetem az elődeimet, talán tényleg megérdemelten kaptam meg, hálás vagyok érte.

Győrben a Bánk bán óriási sikert aratott, mennyire tudsz azonosulni a karakterrel?

M.L.: Ez a szerep rám lett írva, teljesen 100%-osan azon dolgozom, hogy hiteles legyen a karakter. Vidnyánszky Attila rendezésében egy nagyon korhű darab született, szép kosztümökkel és díszletekkel, egy kicsit olyan, mintha a Trónok Harcát néznénk élőben. A Bánk bán mindig aktuális a magyarság szempontjából, ezt pedig a fiataloknak is látniuk kell. A Győri Nemzeti Színházban egyébként ezt nagyon jól megszerveztek, gimnazisták jöttek az előadásra, és különlegesen reagáltak. Bánk bán figurája, egyénisége mindenkit megérintett. A kultúra közvetítésével gyönyörű dolgokat adhatunk át, olyan dolgokat tehetünk, ami a legjobb a népünk számára. Győrben most teljes szívvel-lélekkel ez működik.

Jól érzed magad Győrben?

M.L.: Abszolút. Mindig is a magyar virtus, a magyar tehetség, és a magas kulturális színvonal pártján leszek, és itt valami elkezdődött Győrben. A kékszakállú herceg várában is játszom, elképesztően különleges, számomra az egyik legmélyebben átélt darab, egy párkapcsolati pszichodráma, ami ma is aktuális abban a világban, amikor sajnos sok a válás, a zátonyra futott házasság. Nagyon szívhez szóló Bartók Béla műve, Győr el van kényeztetve színházilag, már csak a nézőkön a sor, hogy ne hagyják ki ezeket a fénylő csillagokat, melyekből fel lehet töltődni.

A Bánk bán története közel sem ért véget, már csak azért sem, mert egy különleges dátum közeleg, nyáron, június 4.-e fontos időpont lesz az életedben…

M.L.: Valóban. Különleges csillagállás lesz, hiszen a csíksomlyói búcsú egybeesik majd a nemzeti összetartozás napjával.  Székelyként, gyergyóremetei születésűként elénekelhetem a Bánk bánt otthon, a hazámban, a népemnek, a székelyeknek. Nem csak hitben kell megmutatnunk, hogy otthon nagy erő van, hanem kulturálisan is. A nemzeti operánkat mutatjuk be, ez is jelzi mennyire fontos számunkra a magyarság, mely él és virul a határon túl is. Talán ez lesz életem egyik legmeghatározóbb élménye, bár félő, hogy el fog csuklani a hangom mikor elkezdem majd énekelni a „Hazám, hazám” című dalt. Nagyon várom, az biztos, hogy felejthetetlen élmény lesz mindenkinek.