Hirdetés
Változások a tömegközlekedésben

Módosított menetrend a vonatoknál

Fotó: MÁV
Győr+
2020.03.30. 09:03

Hétfőtől nem közlekednek az iskolába jutást biztosító járatok, az egészségügyi dolgozók a vonatokon is ingyen utazhatnak.

Hirdetés

A járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként, munkájuk támogatása érdekében minden egészségügyi dolgozó korlátlan díjmentes utazásra jogosult a helyközi közforgalmú közlekedésben, így vasúton is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a kijárási korlátozáshoz igazodva rendkívüli menetrendi módosítások bevezetését rendelte el a helyközi személyszállításban, ez érint egyes belföldi országos, regionális és elővárosi vonatokat.

Március 30-án, hétfőn üzemkezdettől minden járat hétköznapokon tanszünetes menetrendre áll át a balatoni többletjáratok nélkül.

Hirdetés

A munkába utazók továbbra is elegendő vonatot vehetnek igénybe. A lezárt határok miatt külföldre már nem közlekedő nemzetközi vonatok többségét a magyarországi szakaszokon is törölte a menetrendből a vasúttársaság. Hétvégéken marad a szombati és a vasárnapi közlekedési rend.

Az ITM elrendelése alapján az egészségügyi dolgozók számára a korlátlan díjmentes utazási lehetőség a veszélyhelyzet megszűnéséig van érvényben; a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatait használhatják ingyenesen. A jogosultság az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított „Utazási utalvány”, a személyi igazolvány és lakcímkártya együttes felmutatásával, utazási utalvány hiányában az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe. Az ITM korábbi rendelkezése alapján az utazási kedvezményre jogosító, 2020. március 31. napjáig érvényben lévő igazolványok, igazolások és utalványok a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig érvényben maradnak.

A MÁV-START figyelembe vette, hogy a munkába utazók számára elegendő kapacitás álljon rendelkezésre továbbra is, és legfeljebb 30 százalékos ülőhely kihasználtság legyen a közlekedő járatokon, hogy az utasok biztonságos távolságban ülhessenek egymástól a fertőzésveszély jelentős mérséklése miatt. A kijárási korlátozás szabályai szerint a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot kell tartani a közösségi közlekedésben is. Munkahelyekre igyekvőket, beleértve az egészségügyi dolgozókat, a rendvédelmi szervek dolgozóit, a közösségi közlekedési dolgozókat és az ellátási láncok érintett munkavállalóit minden eddigi, munkanapokon közlekedő járattal biztonságosan elszállítja a vasúttársaság.

A vasúti járműveket – személykocsikat és a motorvonatokat – továbbra is napi szinten fertőtlenítik baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítőszerrel.

A sorbanállások és személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság arra kéri az utazókat, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegyet. Ez utóbbit bárki részére megválthatják, a digitális példányát az utazás előtt el kell küldeni az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumában, hogy okostelefonján vagy tabletjén megmutathassa a jegyvizsgálónak vagy pedig ki kell nyomtatni számára.

A vasúttársaság kezelési költség levonása nélkül téríti vissza a megfizetett menetjegy (menetdíj, felár, viteldíj) árát, ha az igénybe venni kívánt vonat a megváltozott menetrend szerint nem közlekedik.

Részletes információkat a MÁV honlapján a koronavírussal kapcsolatos vasúti változások című rovatában olvashatnak az utasok.

Hétfőtől nem közlekednek az alábbi vonatok (iskolai időszakban közlekedő, a járványügyi veszélyhelyzet miatt a menetrendből törölt vonatok):
1-es számú, Budapest–Hegyeshalom–Rajka vonal:

  • Nem közlekednek a délutáni órákban Győrből Hegyeshalomba és Mosonmagyaróvárra 14:16-os és 15:16-os indulási idejű 9464-es és 9466-os számú vonatok.
  • Nem közlekedik a pénteki közlekedési rend szerint Budapest-Keletiből 13:53-kor induló és Győrbe 15:31-kor érkező 9312-es számú vonat.
  • Nem közlekednek a vasárnapi közlekedési rend szerint délutáni órákban Győrből a 16:26-kor és 18:26-kor induló, a Keleti pályaudvarra 17:59-kor és 19:59-kor érkező 1943-as és 1945-ös számú vonatok.

MÁV

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #közlekedés | #MÁV |
likeold
a fb oldalunkat