Hirdetés

Mit dolgozzon a gyerek nyáron?

Fotó: Marcali Gábor
Szigeti Sándor
2022.06.26. 16:03

Itt a vakáció, Győrben is rengeteg fiatal szeretne munkát vállalni a szünidő alatt. Megkérdeztük, mennyit lehet keresni diákmunkával az idén, és milyen állásokat kínálnak a helyi cégek.

Hirdetés

„Győrben, Budapesten és Sopronban az országos átlagot is meghaladó órabérekkel találkozunk. Ezek 1300-1400 forinttól indulnak felfelé, de egy megfelelő szakmai előképzettséggel rendelkező, idegen nyelveket beszélő egyetemista óránként kétezer forintnál többet is könnyedén megkereshet. Nagyon fontos változás, hogy az idei évtől a 25 év alattiak szja-mentességet élveznek, így ezeket az összegeket már semmilyen levonás nem terheli” – mondta el a Győr+ Médiának Fülöp Péter.

A Meló-Diák Észak-Dunántúl Iskolaszövetkezet területi igazgatója hozzátette: a klasszikusnak mondható gyári és mezőgazdasági munkák mellett irodai, informatikai, logisztikai, összeszerelési, vendéglátóipari, csomagolási, raktári, hostess éskisegítő munkák közül lehet választani. A gyorséttermek gyakorlatilag folyamatosan keresnek munkaerőt, és ha nem is olyan nagy létszámban, mint korábban, de időről időre árufeltöltőkre is szükség van.

Hirdetés

A törvény 16 évben határozza meg a diákmunka alsó korhatárát, viszont a június 15. és augusztus 31. között már a 15. életévüket betöltött fiatalok is dolgozhatnak.A tizennyolc év alatti korosztályt számos ponton védi a jogszabály: az ő munkavállalásukhoz minden esetben szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása, nem túlórázhatnak, éjszakai műszakot nem vállalhatnak, és öt munkanap után kettő egybefüggő pihenőnapot kell biztosítani számukra.

A nyári csúcsszezonban a fiatalkorú munkavállalók nincsenek feltétlenül könnyű helyzetben, a cégek és vállalkozások ugyanis leggyakrabban 18. életévüket betöltött egyetemistákat keresnek. Mialatt év közben a tartós és egyre jelentősebb méreteket öltő munkaerőhiány jelent problémát, vakáció idején Győrben is többen szeretnének dolgozni, mint amennyi munkalehetőség van. Idén sincs ez másként” – hívta fel rá a figyelmet Fülöp Péter.

Felmérések szerint a legtöbb fiatal nyaralásra, fesztiválozásra, illetve a jogosítvány megszerzésére fordítja a nyári diákmunkával megkeresett fizetését.

Kapcsolódó témák: #diákmunka | #Győr | #nyár |
likeold
a fb oldalunkat