Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

Minőségi hangszerekkel fejlődik a hangszerpark

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.03.31. 11:27

Csaknem hatmillió forintos altszaxofon- és klarinétbeszerzés révén javultak a minőségi képzés feltételei a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán. A hangszervásárlások a hallgatók felkészülése mellett a Győr Symphonic Band és az Egyetemi Zenekar felkészülését, koncertjeit is segítik.

Hirdetés

A Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara az ország egyik jelentős zenei képzőhelyévé vált az elmúlt években. A magas oktatási színvonalhoz minőségi hangszerek is szükségesek. Ezt segítik azok a beszerzések, amelyek az utóbbi hónapokban valósultak meg. A beruházás – egy basszusklarinét és egy altszaxofon megvásárlása – összesen 5,7 millió forintba került.

Az új basszusklarinét jelentős előrelépést jelent a klarinét tanszak számára. A hiánypótló hangszert a szólóhangszeres, a kamarazenei és a zenekari képzés során, valamint a Győr Symphonic Band próbáin és koncertjein egyaránt használni fogjuk– emelte ki kérdésünkre Szabó Ferenc, az együttes karmestere, a Zenekari Hangszerek Tanszék művésztanára.

Hirdetés
Tóth Benedek hallgató és Szabó Ferenc művésztanár az új basszusklarinéttal.

Az altszaxofon megvétele hasonlóan fontos volt a kar számára – tudtuk meg Bánfi Barna művésztanártól. „Az egyik hallgatónk már ezen a hangszeren játszva megnyerte az egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciájának fúvósszekcióját tavaly év végén” – jegyezte meg örömmel.

Dr. Hontvári Csaba, a Művészeti Kar dékánja kérdésünkre azt mondta: a basszusklarinét a Győr Symphonic Bandben betöltött kulcsfontosságú szerepe mellett a Győri Egyetemi Zenekar szimfonikus repertoárjának bővítését is lehetővé teszi, egy klarinétegyüttes felállításához pedig egyenesen elengedhetetlen. Az altszaxofon pedig nem csupán a zenekarok és a különböző kamarazenei formációk számára fontos, hanem szólóhangszerként is sok lehetőséget kínál. „Az egyetem mindig kiemelten kezelte a Művészeti Kar értékteremtő tevékenységét. A hangszerbeszerzések részben zenekarainkat, részben hallgatóink felkészülését szolgálják, és hozzájárultak az utóbbi másfél évtized dinamikus fejlődéséhez” – emelte ki a dékán.

Nyitókép: Benkovics Marcell hallgató felkészülését is már az új altszaxofon segíti. Mellette Bánfi Barna művésztanár.

likeold
a fb oldalunkat