Mindenütt otthon vagyunk

Győr+ Fotó: Győr+
2022.10.21. 12:34

Mint ismeretes, az energiaárak drasztikus növekedése miatt dr. Dézsi Csaba András polgármester azt kérte a város kulturális intézményeinek vezetőitől, hogy takarékoskodjanak, csökkentsék költségeiket. Az intézményvezetők közös összefogással szervezik át mindennapjaikat a következő időszakban.

Hirdetés

Győri Nemzeti Színház

A legpraktikusabb és leggazdaságosabb megoldásokon dolgozik a Győri Nemzeti Színház, mindezt úgy, hogy a színházszerető közönség élménye megmaradjon. Arra törekszenek, hogy minden bérletes néző az évad során megtekinthesse azokat a darabokat, amelyekre bérletet váltott, de bizonyosan lesznek változások. „Lesznek olyan előadások, amelyeket a Vaskakas Bábszínház épületében játszunk, így a Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című életrajzi dráma bemutatóját is ott tartjuk” – tájékoztatott Bakos-Kiss Gábor igazgató. A Padlásszínházban is lesz bemutató, tantermi előadásokat is terveznek, országjárásra indulnak a Déry Program keretein belül, a Richter Teremben pedig egy különleges Gálakoncert kap helyet. „A győri színház szlogenje a 2023-as évben az, hogy „Mindenütt otthon vagyunk”, mert a legfontosabb, hogy érvényes előadásokat hozzunk létre, a nézőket pedig abban a maradéktalan élményben részesítsük, amire bérletet vagy jegyet váltottak.”

Vaskakas Bábszínház

A Vaskakas Bábszínház nagyszínpada fogadja be a Győri Nemzeti Színház egyik darabját, 24 előadását a jövő év elején. „Amikor baj van, akkor szívesen segítünk egymásnak, összefogunk, de az egyeztetések még folynak a részletekről” – tájékoztatott Kocsis Rozi igazgató. Januárban és februárban a bábszínház kamaratermébe várja rajongóit, a bérleteseket, akik a Pom-Pom előadás mellett két új mesét is láthatnak. Az egyik Máté Angi: Volt egyszer egy kert című meséje, a másik a Gigimóka előadás, ami népmesékből áll össze.

A nagytermi produkciókat pedig vidékre viszik, tájelőadásokat tartanak többek között Tatabányán, ahol a Dzsungel könyvét mutatják be. „Mivel az évadban még két nagytermi bemutatóval készülünk, amihez próbálnunk is ott kell, így azt tervezzük, hogy márciusban visszatérünk a nagyszínpadi előadásokkal” – hangsúlyozta Kocsis Rozi. Aki azt is elmondta, hogy az éve elején vendégelőadásokat sem tudnak fogadni az intézmény színpadán.

Győri Balett

„Nem lesz egyszerű a következő időszak, de hiszem azt, hogy ezzel a közös összefogással át tudjuk majd vészelni az előttünk álló hónapokat” – ezt Velekei László, a Győri Balett igazgatója mondta lapunknak. A társulat vezetője kifejtette, hogy december 31-ig az előadások több mint felét kijátsszák, az elmaradt bérletes előadásokat márciustól kezdődően bepótolják, így egyetlen néző sem szenved majd hiányt. „Azoknak az előadásoknak a struktúráját, amelyek nem a bérletekben kapnak helyet, megváltoztatjuk, kivárunk, így januárban és februárban nem játszunk, a további teendőkről a későbbiekben döntünk” – tette hozzá a direktor.

Győri Filharmonikus Zenekar

„Nagy öröm számunkra, hogy hangversenyeink telt házzal futnak. A csütörtöki James Bond filmzenei estünkkel megtöltöttük az Egyetemi Csarnokot – mondja az őszi időszakról a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Fűke Géza. – Az évados programunk ismert a közönségünk előtt, a jövő évet a BÚÉK Győr 2023! újévi operett- és musicalgálával nyitjuk, februárban fellépünk a Művészetek Palotájában, és többször koncertezünk Ausztriában, márciusban a bécsi Musikverein Nagytermébe hívjuk hűséges közönségünket.” Mint ismert, a Győri Filharmonikusok otthona, a Richter Terem a társulat hangversenyein túl több külsős rendezvénynek is helyet ad. Jelenleg a Győri Nemzeti Színházzal tárgyalnak a terem adta lehetőségekről, a tervek szerint a teátrum a meghirdetett Rigoletto című előadásuk helyett egy opera- és operettgálával szórakoztatná bérletes közönségét közel húsz alkalommal.

Hirdetés