Hirdetés
Turnéból fesztiválba táncolták magukat

Mindenkit felpezsdít a Győri Balett

Fotó: Ambrus László
P. Csapucha Adrienn
2022.06.13. 06:54

Tartalmas heteken van túl a Győri Balett társulata, alighogy megérkeztek a Dubaji Világkiállításról, májusban már indultak is tovább Erdélybe, ahol a Romance című darabbal kápráztatták el a közönséget. S bár nyár lévén itt lenne az ideje a pihenésnek, a következő napokban mindenkit felpezsdítenek, hiszen június 13-a és 19-e között élvezhetjük a 17. Magyar Táncfesztivált és a 7. Gyermek Táncfesztivált, június 15-e és 18-a között pedig a Győri Balett miniFesztivált. A társulat táncba hívja a várost!

Hirdetés

Győri Balett. Egy társulat, egy művészet, a profizmus maga, rengeteg sikerrel fűszerezve. Az együttes kétségkívül hódít, nem csak hazánkban, hanem világszerte. Legutóbb Erdélybe látogatott a csapat, a 2021-es fellépésük után azonban most egy komplett turnéval tértek vissza szomszédunkba. A Kodály Zoltán műveire koreografált, népi motívumokkal tűzdelt Romance lenyűgözte a nagyrészt magyar ajkú városok közönségét, összesen 7 helyszínen, 8 előadás alkalmával a „régi” győri balettos energiákat is felélesztve alkotott egyedit az együttes. „A falakon ott voltak a plakátjaink, mikor meglátták a buszunkat a helyiek, azonnal követtek minket, elmondhatatlanul jó érzés volt. Minden egyes fronton megmutatkozott az érdeklődés, a szeretet” – mondta a Győr+ Médiának Velekei László. A társulat igazgatója elárulta, hogy bár a Romance gerincét galántai táncok adják, mégis nagyon megérintette a romániai közönséget a mű, valószínűleg azért is, mert náluk is meghatározó a néptánc. Nagyon sok néptáncegyüttesük van, ám a kortárs táncszínház, a klasszikus balett – így mi is – unikumnak számítunk. A bemutatkozásunk egyfajta üzenet is volt, nagy energiákat mozgósítottunk, és nem csak a határon túl élő magyarokat szólítottuk meg” – árulta el a direktor.

Velekei László a turné legszebb pillanatait is szívesen felidézte. „Székelyudvarhelyen a darab kezdetét követően tömegek várakoztak még a színház előtt. Az ottani igazgató kétségbeesetten jött oda hozzám, s kérdezte, hogy tudunk-e esetleg még egy előadást csinálni? Ez legalább annyira meghatározó élmény volt, mint a sepsiszentgyörgyi bemutatkozásunk, ahol elsőként gyerekek nézték végig a produkciót. Ámulva figyelték azt a művet, ami tulajdonképpen nem is fiatal közönségnek íródott. Ez is bizonyítja, hogy a kultúrának igenis van ereje” – emelte ki az igazgató.

Hirdetés

A turné során a maximális teljesítményt nyújtó táncos és műszaki stábnak volt ideje egy kis feltöltődésre, szükség is van a tartalék energiák mozgósítására, hisz startol a 17. Magyar Táncfesztivál, 7. Gyermek Táncfesztivál, valamint a Győri Balett miniFesztivál.

A tánc minden műfajából merítő kavalkád az előadások mellett kiállításokat, szabadtéri koncerteket kínál.

Az együttes színes egyéniségét szimbolizálva, a Győrben még nem látott „One Way to Heaven” indítja az egyhetes táncünnepet. A művészeti ágak találkozása mindig egy erős robbanást, egy katartikus élményt idéz elő, ilyen ez az előadás is, érdemes lesz megnézni a teátrum nagyszínpadán. A „Ne bánts!” az Árpád parkolóház mínusz második emeletén, a hozzá kapcsolódó rendezvényekkel együtt kétségkívül extrém lesz, de a repertoárban helyet kaptak táncművészeink alkotásai: Sebestyén Bálint és Luigi Iannone estje, az „Egy lépéssel közelebb” is izgalmasnak ígérkezik a stúdióban. Hatalmas erő, mikor ez a közös alkotói folyamat egy társulatban meg tud valósulni, kuriózum lesz, nekem vezetőként ez az egyik legnagyobb büszkeségem, természetesen a kismamák mellett” – zárta beszélgetésünket Velekei László.   

(x)     

Kiss János fesztiváligazgató hétfőn a Győr+ Reggelben beszélt  a táncünnepről:

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #Táncfesztivál |
likeold
a fb oldalunkat