Minden támogatást megkap Győrben a szíriai hallgató

Győr+ | Fotó: Májer Csaba József
2023.02.08. 10:00

Mérnökként képzeli el a jövőjét, de akár doktori fokozatot is szerezne a Széchenyi István Egyetem végzős hallgatója, Amin Aboud. A szír fiatal az oktatás minősége mellett a Győrben töltött időre is pozitív élményként tekint vissza.

Amin Aboud első diplomáját hazájában, a damaszkuszi egyetemen szerezte építőmérnöki alapképzésen, de a mesterképzést egy külföldi, nemzetközileg jegyzett egyetemen szerette volna befejezni. Modern, fejlett, globálisan alkalmazott technológiákról akart tanulni tudása és ismeretei gyarapítása mellett, és természetesen egy megfelelő munkalehetőség elvállalásától sem riadt volna vissza. Amikor megtudta, hogy damaszkuszi alma matere kapcsolatban áll olyan magyar programokkal és intézményekkel, amelyek kifejezetten külföldi hallgatóknak kidolgozott lehetőségeket kínálnak, nem habozott. A Széchenyi István Egyetem infrastruktúra-építőmérnöki mesterképzését választotta, és miután a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat is elnyerte, biztossá vált, hogy Győr lesz a következő állomása.

Kérdésünkre elmondta: vonzónak találta a Széchenyi-egyetem színvonalas oktatási tevékenységét, de sokat hallott a magyar egyetemeken megszerezhető diplomák értékéről és a kutatási lehetőségekről is. A győri universitas felsőoktatási világranglistákon elért előkelő helyezése szintén meggyőző érv volt számára. Mint kiderült, jó döntést hozott, hiszen a képzés mellett Győr is elnyerte tetszését.

„Szeretem, hogy Győr csendes, nyugodt, csodálatos város. Tiszta, és a természeti adottságai is lenyűgözőek. A kollégiumból a folyóra nyíló kilátás nyugalommal és békével tölt el” – mesélte Amin, aki kiemelte a sportolási lehetőségeket is.

A szír hallgató a tanórákon is megtalálta elképzeléseit, elmondása szerint az oktatók teszik különlegessé az ott töltött időt. Összes tanárának hálás, amiért világosan és odaadóan adják át tudásukat a jövő nemzedékének, mégis kiemelte közülük Bukor Emesét (aki magyar nyelvet és kultúrát tanít, és nap mint nap segíti a nemzetközi hallgatókat beilleszkedésükben), valamint dr. Borsos Attilát, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar docensét, mondván, ők gyakorolták rá a legnagyobb hatást.

Amin úgy véli, az általa választott képzés révén tudása kiteljesedhet, és önbizalommal léphet a munkaerőpiacra. „Az infrastruktúra rendkívül tág fogalom, a városok felépítésének az alapja. Az ebben való specializáció nagyon fontos számomra szíriaiként, hiszen hazámnak szüksége van képzett és hozzáértő mérnökökre ezene a területen a nemrég lezajlott háború után” – vallja a szíriai hallgató.

Amin több kulturális hasonlóságot is talált hazája és Magyarország között, ami szintén megkönnyítette beilleszkedését. Megemlítette az agrárszektor fontosságát, de még inkább feltűnt neki a családok kulcsszerepe. „A legfontosabb hasonlóság a két ország között a család kiemelt pozíciója, amelynek nagy szerepe van a társadalom legalapvetőbb szerkezetének megtartásában” – jegyezte meg.

A szír hallgató jelenleg mesterképzése utolsó szemeszterében jár, így egyre inkább a jövőre is tekint. Tervei között szerepel egy, a szakterületéhez kapcsolódó munka vagy szakmai gyakorlat keresése, amelyekkel készségeit, kompetenciáit fejlesztheti. Ugyanakkor legfőbb célja a PhD tudományos fokozat megszerzése.

„Hálával tartozom a Széchenyi István Egyetemnek az itt töltött időszakomért. Nemzetközi hallgatóként minden támogatást megkaptam, ami hatalmas segítséget jelentett számomra” – mondta végül Amin Aboud.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #ösztöndíj | #Széchenyi István Egyetem |