Minden gyereknek jár a szeretet

Szigeti Sándor | Fotó: Ács Tamás
2022.11.18. 19:31

Kevés nehezebb dolog lehet, mint szerető család nélkül felnőni. Magyarországon több mint 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, nagyobb részük nevelőszülőknél talál új otthonra. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak és köszönhetően most mi is bepillanthattunk egy győri nevelőcsalád életébe.

Gőghné Sallay Mónikáék Bácsán élnek, és két évvel ezelőtt érkezett a családjukba egy testvérpár, méghozzá két kislány. Az akkor nyolcéves Ráhel és a négyéves Lea – miután kiemelték őket vér szerinti családjukból – a győri befogadó otthonba kerültek, majd immár két éve nevelőcsaládban élnek. Gőghné Sallay Mónikával beszélgettünk:

Mikor döntötte el, hogy nevelőszülő szeretne lenni?

Nagy családban nőttem fel, négyen vagyunk testvérek, a nagymamám egyik testvére pedig nevelőszülő volt. Még kislányként láttam, milyen szeretettel fordul a befogadott gyerekei felé, és mélyen meghatott ez a gondoskodás. A férjemmel három vér szerinti gyermekünk van, és amikor közülük a legkisebb is már középiskolás lett, úgy éreztem, van még bennem bőven szeretet, amit meg tudnék osztani másokkal. Fantasztikus érzés volt, hogy amikor elmondtam a tervemet a családomnak, mindenki mellém állt és támogatott.

Két kislány került önökhöz, milyen volt az első találkozás?

Ahhoz, hogy valaki főállású nevelőszülő lehessen, el kell végezni egy képzést, ahol felkészítenek erre a nemes, de egyben kihívásokat is tartogató hivatásra. Miután hivatalosan is nyilvántartásba vettek mint nevelőszülőt, egyszer csak megkerestek, hogy volna itt két kislány, akik szerető családra és új otthonra vágynak. Kaptam róluk egy fotót, és amint megpillantottam őket, rögtön elsírtam magam, mert nagyon szerettem volna, ha hozzánk kerülnek. Először a nagylányommal mentünk be Ráhelhez és Leához az otthonba, aztán még néhány látogatás következett, hogy picit jobban megismerjük egymást. Én már az első alkalommal tudtam, hogy rájuk vártam, és nagyon hamar kialakult a kölcsönös szimpátia is, így semmi akadálya nem volt a befogadásnak.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely a gyermekotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjed. Jelenleg csaknem 7.000 férőhelyen családjukból kiemelt fiatalokról gondoskodnak Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Tolna és Veszprém megyékben, valamint a fővárosban.

Két év telt el ezóta, hogy telnek most a napjaik?

A lányok nagyon hamar beilleszkedtek, rengeteg szeretetet kapunk tőlük. Az édesanyámat mamának, az édesapámat papának hívják, én pedig a „Mimi” vagyok, engem ugyanis itthon mindenki így szólít. Boldogok vagyunk, mert a gyermekeink testvérként tekintenek rájuk, épp úgy élünk tehát, mint bármelyik más család. Sokat vagyunk a szabadban, szívesen kirándulunk és biciklizünk. Mivel korábban nem volt könnyű életük, természetesen vannak nehezebb pillanatok is. Ezeket közösen megoldjuk, és haladunk tovább a közös utunkon.

Mit tart a legfontosabbnak ebben a hivatásban?

Azt, hogy a ránk bízott gyerekek érezzék, hogy szeretjük őket, gondoskodunk róluk és mindenben számíthatnak ránk. Minden gyermek megérdemelné, hogy szerető családban nőjön fel, de sokan közülük egyelőre még csak várnak erre a lehetőségre. A mi életünk teljes, boldogok vagyunk, hogy Ráhelnek és Leának egyengethetjük az útját.

Nevelőszülőnek lenni ma már valódi hivatás, foglalkoztatási jogviszony. Ha valaki érzi magában ezt a segítő szándékot, akkor érdemes tájékozódnia a szolgáltató honlapján: https://www.szentagota.hu/neveloszulo-szeretnek-lenni, vagy hívhatja a 06 20 946 1005-ös, központi telefonszámot. Jelentkezni a [email protected] e-mail címre küldött önéletrajzzal és motivációs levéllel lehet. 

Kapcsolódó témák: #Győr | #nevelőszülők | #Szent Ágota |