Miért fontos a vízbázisok védelme?

Szöveg és fotó: Pannon-Víz Zrt./Borsi Viktória
2024.04.21. 16:33

Magyarország hidrogeológiai adottságainak köszönhetően abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az ivóvízellátás csaknem 95%-a a felszín alatti vizeken alapszik. Ezért hazánkban kiemelt fontosságú a felszín alatti vizek szerepe és tartós védelmének biztosítása.

A Pannon-Víz Zrt. működési területének ivóvízellátása 100 százalékban felszín alatti vizekből származik. Győr térségében főként parti szűrésű vízbázisokon keresztül termeli ki a szolgáltató a nyersvizet, amely a vas- és mangántalanítást követően a távvezetékeken keresztül jut el a háztartásokig.

A vízszolgáltatóknak, így a Pannon-Víznek is egyik legfontosabb feladata, hogy megóvják a szennyeződésektől víznyerő helyeiket és a vízbázisokat. Győr és agglomerációjának esetében ezek a Mosoni-Duna és Duna-menti területek, hiszen ezek szomszédságában létesültek parti szűrésű vízkivételi műveink. A folyó által lerakott kavicsréteg felső részét a nagyobb, az alsót pedig az egyre kisebb kavicsokból álló összlet alkotja. A kutakat ebbe a legalsó rétegbe fúrták, kihasználva a folyóparti kavicsrétegnek a meglehetősen speciális tulajdonságait: a jó vízadó képességet és a természetes szűrést.

Győr és térségének vízellátását két parti szűrésű vízbázis biztosítja. Az egyik a révfalui vízbázis, amely Győr északnyugati határában található és 15 darab termelőkútja két telepen üzemel. A másik a szőgyei vízbázis 18 darab kútból álló kútsorral, amely Győrtől északkeletre fekszik a Duna mentett oldalán.

Ezeken a területeken kiemelten fontos odafigyelni a környezetszennyezés elkerülésére, mivel a felszínen található szennyező forrásoktól nem, vagy csak részben védi meg a vízbázisokat a fölöttük lévő kőzetréteg. A szennyezőanyagok elszennyezhetik a talajt, majd elérhetik a talajvizet, ahonnan pedig évek, évtizedek alatt eljuthatnak a mélyebben található vízkészletek felé. Ezek a folyamatok közvetlenül nem érzékelhetőek, így hajlamosak vagyunk a káros folyamat veszélyeit lebecsülni.

A vízbázisok védelmének leghatékonyabb eszközei a vízbázisok kiépítésével egy időben a hidrogeológiai védőterületek kijelölése, majd a védőterülettől a szennyező források távol tartása. Ez az oka annak, hogy a vízbázisvédelmi területek nem használhatók szabadon különböző célokra, illetve nem építhetők be.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy óvjuk ezeket a területeket és odafigyeljünk vízbázisaink épségére, hogy a jövő generációi számára is megfelelő minőségű ivóvizet tudjunk hátrahagyni és ők is élvezhessék a csapból folyó tiszta és egészséges ivóvizet.

Kapcsolódó témák: #Győr | #ivóvízellátás | #pannon-víz |