Hirdetés
Mi lehetek, ha nagy leszek?

Pályaorientáció interaktív formában

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.10.25. 14:45

Az egyetemi csarnok adott otthon a hagyományos Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutatónak, amelyet idén 20. alkalommal rendeztek meg. Az általános iskolás diákok továbbtanulását, szakmaválasztását segítő rendezvényt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal szervezte, amelyen 49 kiállító, amelyből 30 szakképző iskola, 9 munkáltató és 9 egyéb (szolgáltatást, információt nyújtó) szervezet vett részt.

Hirdetés

A pályaorientációban együttműködő partnerek – a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Győri Tankerületi Központ, a Győri Szakképzési Centrum, valamint a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. – közös pályaorientációs kiállításáról a kedvező visszajelzések évről évre azt mutatják, hogy a rendezvényre folyamatosan igény van, mind a pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik, valamint az oktatási intézmények és a munkáltatók részéről. Az előzetes felmérésekből az idei szakmabemutatókra közel háromezer érdeklődőre számítanak a szervezők.

A kiállítás célja, hogy a 8. osztályos diákok a helyi szakképzési kínálat lehető legszélesebb körét ismerhessék meg, ezért a rendezvény keretében biztosítják, hogy egy helyszínen, egy időben tekinthessék meg a térségben működő szakképző iskolák, munkáltatók és intézmények kínálatát.

Horváth Lajos, a Kormányhivatal kabinetvezetője a megnyitón kiemelte, a megye jó gazdasági helyzetben van, de a munkaerő pótlása nagy kihívást jelent, amihez a pályaválasztási kiállítással és szakmabemutatóval is választ szeretnének adni, hogyan lehet jól képzett munkaerőt biztosítani. „Egy folyamatról beszélünk, amelynek egyik állomása ez a rendezvény, mert fontosnak tartjuk, hogy olyan pályára irányítsuk a fiatalokat, ahol azonnal hasznosítható, sikerélményt nyújtó tudást szerezhetnek, és képzett szakemberként sikeresen helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon” – mondta a kabinetvezető.

Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt, hogy sok változás történt, az elmúlt évekhez képest a szakképzésben. Az országos képzési jegyzék is módosult, és kiemelten fontos szerepet játszik a rendezvény, hogy az általános iskolás diákok is megismerjék a megújult szakmakínálatot, és azt is, hogy az új iskolatípusok milyen lehetőséget kínálnak a továbbtanulásban, szakmaválasztásban.

Blazovicsné Varga Mariann, a Győri Tankerületi Központ igazgatója az állandó és folyamatos változásról beszélt, ami a munkaerőpiacot jellemzi, és a pályaorientációban az életen át tanulásra készítik fel a diákokat. A kiállítás egyfajta gondolatébresztő is ahhoz, hogy a szakmaválasztás megalapozott döntés legyen, és a jó iskolaválasztás egyben a karrierépítést is elindítja.

A megnyitón adták át a kamara elnöksége által alapított Jerfy Antal díjakat azoknak a tanulóknak, akik kimagasló tanulmányi eredményt értek el a szakmunkásképzésben. Gyimesi Virág Bernadett lakberendező, Omalyer Dániel asztalos, és Zsiga Csenge Vivien eladó szakmunkástanuló vehette át az ösztöndíj támogatást kiemelkedő eredményéért.

A helyszínen a kiállítók a népszerű, keresett szakmák mellett, a hiányszakmákat is bemutatták. Az oktatási intézmények és a kiállító cégek nemcsak bemutatkoznak és tájékoztatást adnak, hanem törekednek arra is, hogy szemléletes képet nyújtsanak az iskola utáni életről, az elhelyezkedési lehetőségekről, a munka világáról, interaktív formában.

A tanácsadó munkatársak a kiállítás mellett számos programmal várták a diákokat, felvételi elbeszélgetést elemző egyéni szituációs játékban, vagy csoportos pályaorientációs foglalkozáson fejlesztő játékos feladatokkal ismerhették meg önmagukat és a választott szakmát a gyerekek és szakmakvízen is felmérhették a tanulók ismereteiket a különböző szakmákról. Szakmabemutató filmeket is láthattak, régi és új szakmák összehasonlító játékokon vehettek részt és a biztonságos uniós munkavállalásról is kaphattak információt az érdeklődők. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban szülői értekezleteket is tartottak a középiskolákba felvételi eljárásról.

Szerző: Szabó Csilla
Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #közélet | #Oktatás |
Hirdetés