Mérnök művészi vénával

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.07.07. 18:28

A közelmúltban „Révfalu Szolgálatáért” elismerést vehetett át Tatai Lajos, az építőipar területén elért, Győr városának jó hírnevet szerző, kiváló eredményei, valamint Révfalu városrész környezetének fejlesztése érdekében végzett, önzetlen támogató tevékenysége elismeréseként.

A Rábaközben nevelkedett, de a középiskolát már Győrben végezte. Révfaluban él, a városrészt a víz közelségéért, a kertes házaiért, a nyugalmáért szereti. Gyakran biciklizik a környéken.

A Kálóczy téren álló oroszlános szoborkompozíció – mely a három győri Lions Klubot jelképezi – az ő adománya. Mint ahogy a Pataházi utcában padok, virágtartók, az adyvárosi tó körüli ülőkavicsok, a kismegyeri templom lépcsői és urnafala is. S ugyan nem a városhoz tartozik, de cége, az Ornamentika Kft. rendbe tette tavaly a vámosszabadi határátkelőhelyet.

„Borzalmasan nézett ki, ezért a Közúti Igazgatósággal együttműködve felújítottuk. Ők kivágták a bokrokat, nyírták a füvet. Mi emelőkosarakat béreltünk, a zászlórudakat újrafestettük, zászlókat vettünk, s az ott lévő kőből készült alkotásokat renováltuk. ” – meséli úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Mérnöki precizitását művészetszeretetével, szépérzékével ötvözi munkájában. Érdekes módon ugyanez a kettősség jellemzi a testvérét, aki közlekedésmérnökként zenélő utakat tervez.

Pedig Tatai Lajos nem akart műszaki ember lenni, ám az élet úgy hozta, hogy építőmérnök lett. Évekig tervezőirodában dolgozott, de szíve mélyén mindig a művészet és az irodalom vonzotta.

Azt mondja, a művészekkel való kapcsolattartáshoz kellő érzékenység, empátia szükséges. Az épületszobrászattal, díszítéssel foglalkozó Ornamentika Kft.-t 1993-ban alapította. Az első évek sok nehézséggel jártak, de sikerült túljutni rajtuk. Legismertebb hazai munkájuk a Nemzeti Színház szobrainak megalkotása volt. A legnagyobb külföldi pedig a leégett antwerpeni fesztiválterem újjáépítése. Harmincöt kamionnyi gipszelemet gyártottak le hozzá. Jelenleg a budai vár egyik épületét szépítik. Munkájuk igazán kreatív, a szaktudáson kívül találékonyságot kíván és  sok sikerélményt nyújt. Az általuk alkalmazott technikákat maguk fejlesztették ki. Szellemes sablonkészítő manufaktúrával rendelkeznek, ami egyedülálló az országban. Náluk valószínűleg a generációváltás sem jelent majd problémát, hiszen két építész gyermekével együtt dolgozik a családi vállalkozásban.

Húsz éve aktív tagja a Győr Arrabona Lions Klubnak. Társaival rengeteg karitatív rendezvényt, programot szerveztek, miközben igazi baráti társasággá kovácsolódtak.

Focizik, úszik, biciklizik. Egészségesen él, egyetlen napja sem telik el mozgás nélkül. Hobbija a túrázás, legyen szó hazai vagy külföldi terepről. Néhány éve megtette az El Camino zarándokút egy szakaszát. Az irodalom iránti érdeklődése sem változott. A Covid alatt maga is írni kezdett, leginkább novellákat. Mára regényterve is elkészült és megvalósításra vár.

Kapcsolódó témák: #díj | #Győr | #lokálpatrióta |