Hirdetés

Mennyibe kerül a Széchenyi Egyetem elvégzése? Készüljünk fel!

Illusztráció: Freepik
Győr+
2021.04.27. 11:04

Egy jól fizető állás megpályázásához minimum egy diploma és egy-két nyelvvizsga szükséges manapság. De ahhoz, hogy ide eljussunk, nem elég pusztán a jó tanulmányi eredmény: az egyetem elvégzése komoly anyagi terhet ró az egész családra. De mégis, mennyit? És hogyan tudunk erre felkészülni? Alaposan körbejárjuk a témát.

Hirdetés

A Széchenyi Egyetem Győr büszkesége: ahogy a dinamikusan fejlődő város, úgy az egyetem is híres arról, hogy versenyképes, a munkaerőpiacon kiválóan értékesíthető tudással vértezi fel hallgatóit.

Minden szülő álma, hogy gyermeke olyan intézményben tanuljon, ahonnan kilépve aztán válogathat a jobbnál jobb álláslehetőségek között. A Széchenyi Egyetem esetén ez szinte garantált, hiszen az itteni diákok 50 százaléka már a diploma megszerzésének pillanatában dolgozik. A felmérések szerint az egyetem befejezését követően 6 hónappal pedig a végzettek 95 százaléka már elhelyezkedett a képesítésének megfelelően. 

Hirdetés

A jövőkép tehát pozitív, ám az út odáig nem egyszerű. Hiszen mint minden felsőoktatási képzés, az SZE elvégzése is súlyos milliókba kerülhet. Írásunk a felsőoktatási képzés anyagi oldalát tárja fel, és a felkészüléshez adunk tippeket. 

A tanulás a legjobb befektetés

Illusztráció: Freepik

A jelenlegi világgazdasági helyzet rendkívül instabil és kiszámíthatatlan: gondoljunk csak az inflációra, a még mindig tartó pandémiára, vagy a szomszédban zajló háborúra. Az ilyen bizonytalan helyzetekben a legokosabb döntés fiatalként tudásba fektetni. Hiszen ez az egyetlen olyan érték, amit semmilyen körülmény között sem veszíthetünk el. 

A SZE elvégzése valóban racionális választás, hiszen az itt megszerzett képesítés befektetés egy egész életre. Az egyetem gazdag kínálatából – 14 képzési területen 81 szak közül – számos olyan szakot választhatunk, ami szinte egyenértékű egy jó munkahelyre történő belépőjeggyel.

Mennyibe kerülnek a legnépszerűbb szakok?

Illusztráció: Freepik

A gazdálkodás és menedzsment szak önköltséges képzésének félévenként 300.000 forintos díja van, a 7 féléves képzés tandíja tehát összesen 2,1 millió forintba kerül. Amennyiben ugyanezt a szakot angol nyelven szeretnénk elvégezni, azt is megtehetjük ugyanitt, valamivel magasabb, félévenként 350.000 forintos tandíj fizetése ellenében. 

A második legnépszerűbb Bsc diplomát adó képzés a kereskedelem és marketing szak ugyancsak ennyibe kerül, amennyiben költségtérítéses helyre nyertünk felvételt. Szintén nagyon keresett az ápolás és betegellátás szak. Ez 8 féléves képzés, félévenként 300.000 forintos tandíjjal, tehát összesen 2,4 millió forintot kell rá előteremtenünk. 

A mérnökinformatikus szak is sokak számára vonzó, Bsc képzésben ez 7 féléves, és 325.000 forintba kerül félévenként. 

A tandíjon túli kiadásokkal is tervezzünk!

Természetesen a képzés díj mellett számos további költséggel is számolnunk kell. Az előbbi linken szakértői csapatunk részletesen összegyűjtötte ezeket, ha tehát egyetemre készülünk, érdemes a cikket végigböngészni. Nézzük most meg vázlatosan a legfontosabb tételeket. 

A sikeres egyetemi felvételi után rögtön ott az első költség: a gólyatábor díja és költőpénze – erre minimum 60.000 forintot tervezzünk be. 

Amennyiben a diák nem Győrben vagy környékén él, lakhatási költséggel is számolni kell. Egy saját albérlet havonta átlagosan 100–150 ezer forintba kerül, bár a lakás megosztásával, vagy kollégiumi szoba bérlésével lehet csökkenteni a költségeket. A közlekedéssel is számolni kell, még ha diákigazolvánnyal jelentősen kedvezőbb is. 

A félévente megvásárolandó egyetemi tankönyvek, jegyzetek szintén tízezrekbe fognak kerülni – az ily módon felmerülő becsült költség félévente minimum 22–23.000 forint lehet. 

Ezenkívül egy megbízható laptop vagy számítógép is elengedhetetlen, ez több százezres tétel, akárcsak a diplomához szükséges idegen nyelvi képzés díja. Persze ha a fiatal már a gimnáziumi képzése során kapott megfelelő nyelvi képzést, elegendő a nyelvvizsgát kifizetni.

Gondolnunk kell még a szórakozás, a közösségi élet költségeire is, hiszen egy fiatal legszebb éveiről van szó, nem maradhat ki ez sem. 

Az alábbi táblázat egy nagyon konzervatív, de a minimum tekintetében irányadó számítás, amelyet az infláció sajnos szinte hónapról hónapra módosíthat. 

Költségek7 félév alatt
Tandíj2,1 millió forint
Lakhatás (albérleti szoba)2,1 millió forint
Közlekedés300.000 forint
Tanuláshoz kapcsolódó költségek157.500 forint
Szórakozás, ruházkodás, étkezés1,2 millió forint
Nyelvvizsga30.000 forint
Összesen5.887.500 forint

Költségcsökkentő megoldások

Illusztráció: Freepik

Természetesen jó néhány megoldás létezik a költségek csökkentésére, akkor is, ha azonnal kell mindent előteremtenünk. A legkézenfekvőbb, ha a diákot nem költségtérítéses, hanem államilag finanszírozott helyre veszik fel, hiszen akkor a tandíj terhétől megszabadulunk. Ehhez kiemelkedő tanulmányi eredményekre van szükség a képzés teljes időtartama alatt. Ugyanis az erre való jogosultságot újra és újra felülvizsgálják, és kizárólag a legjobb tanulók számára biztosítják. 

Megoldás lehet a képzés ideje alatti munkavállalás is. Erre a duális képzési formákban is bővelkedő SZE-n szerencsére számos lehetőséget nyújt. Sok fiatal választja ezt a képzést, és a csinos fizetés mellett szakmai tapasztalatot, mélyebb rálátást és kapcsolatokat is szerez általa – mindenképpen érdemes tehát megfontolni. 

Harmadik lehetőségként pedig ott van a diákhitel: ez a kedvező kamatozású, könnyen elérhető hitel segítség lehet azoknak, akiknek a családja nem rendelkezik olyan megtakarítással, amiből a képzés fedezete biztosított lenne. Talán ez a legkevésbé szerencsés megoldás, hiszen később nagy terhet ró a pályakezdő fiatalra a hitel visszafizetése. 

Az anyagi felkészülés lehetőségei

Ha nem szeretnénk, hogy az egyetemi költségek arculcsapásként érjenek bennünket, és gyermekünk már fiatalon hitel fizetésére kényszerüljön, akkor érdemes idejekorán elkezdeni felkészülni erre. Takarékoskodjunk céltudatosan, kifejezetten az egyetemi tanulmányok finanszírozásának céljából már csepeténk egészen kicsi korától. 

A jelen inflációs környezetben persze hatalmas öngól, ha a pénzt a családi széfben vagy a párnacihában tartjuk – hiszen itt egyre csak romlik az összegyűjtött összeg vásárlóértéke. Nekünk az a célunk, hogy a megtakarításunk megőrizze értékét, és nyereséget termeljen számunkra. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha a pénzünket speciális, gyermekeknek szánt megtakarítási számlán gyűjtögetjük. 

Hazánkban bankok, biztosítók kínálatában találunk ilyen konstrukciókat. Befizetéseinket pénzügyi szakemberek kezelik, velünk egyeztetve: mi határozzuk meg a futamidőt és a befizetett összegeket is. 

És hogy mennyi is az annyi? Érdemes kiszámolni a gyermek megtakarítási kalkulátor segítségével, hogy havonta mennyit érdemes félretenni célunk elérése érdekében. Például havi 20.000 forinttal 18 év alatt közel 7.4 millió forintot gyűjthetünk össze, miközben a befizetéseink összege csak 4.3 millió forint volt. 

Gyermekünk jövője a legfontosabb – ne bízzuk a véletlenre. A megfelelő megtakarítási forma kiválasztásához mindenképpen kérjük ki tapasztalt pénzügyi szakértő segítségét. Jó hír, hogy ez a szolgáltatás igen magas színvonalon, ingyenesen elérhető hazánkban.

(x)

likeold
a fb oldalunkat