Hirdetés
Vezet út a szakadéktól a hegycsúcsig

Mélypont érzéstől a gyógyulásig

Fotó: Arrabona Studio
Szabó Csilla
2020.08.09. 18:34

Két győri filmes, Miklós Ádám rendező és Száki Adrián producer a Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának pályázatán Mélypont érzés címmel készülő dokumentumfilmjükkel nem csak a forgatókönyvével győzte meg a zsűrit. A gyártási pályázaton is nyertesként végeztek filmötletükkel. Egy magyar addiktológus főorvosról forgatnak, aki a kuriózumnak számító sziklamászást is alkalmazza a kezelés részeként, miközben ő maga is felépülő függő.

Hirdetés

Miklós Ádám és Száki Adrián gyermekkori barátként évek óta közösen készítenek filmeket. Büszkék arra, hogy győriként kerülhettek be abba az „ötösfogatba”, akik a Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával egész estés film forgatására kaptak lehetőséget. Ők egyedüliként az öt pályázati nyertes közül dokumentumfilmet készítenek, amelynek bemutatója 2022-re várható.

Hogyan jutottak el a pályafutásukban mérföldkőnek nevezhető állomáshoz? Ádámot, a rendezőt már tizenévesen foglalkoztatta a filmezés, osztrák gimnáziumba járt, ahol barátokkal készítette első filmjét, amelyre úgy emlékszik, csapatmunka volt, összehozta a társaságot, kreativitást igényelt. Ráérzett arra is, nemzetközivé lehet tenni egy alkotást. „Míg írni az anyanyelvén tud az ember legjobban, a forgatáskor vagy a témaválasztásban eltűnnek a nyelvi és földrajzi határok” – mondta. Skóciában filmelméletet tanult, ott kezdte próbálgatni a „szárnyait”, megérintette a dokumentumfilm világa. Dolma lányai címmel készült el első dokumentumfilmje a nepáli szerzetesnők életéről, amelyre még amerikai forgalmazót is találtak. Ekkor alapították Száki Adriánnal cégüket, amelynek nevét, Arrabona Studio, szeretett szülővárosukról, Győrről adták, hogy ezzel is vigyék a város hírét, ha nemzetközi sikereket érnek el. Forgattak filmet a tibeti gyógyászokról és egy Belgiumban élő vak cigány fiatalemberről, aki a magyar nóta szerelmeseként hazánkba költözött.

Hirdetés

„Olyan mély történeteket szeretünk bemutatni, amelyek inspirálóan hatnak az emberekre, tanító szándékúak és perspektívát nyithatnak bárki számára” – foglalta össze Ádám, utalva a most pályázaton nyert filmtervükre is. A Mélypont Érzés dokumentumfilm szerfüggők felépülését követi végig dr. Petke Zsolt, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátria és Addiktológia Intézet osztályvezető főorvosa által sziklamászással is kiegészített terápiával. A főorvos maga is felépülő függő és egyfajta mentorként végigkíséri az intézetben lakók rögös útját, ahogy a szakadék széléről indulva egy hegy csúcsán találják magukat.

A készülő film ötlete egy véletlennek köszönhető, a két filmes szakember párkapcsolata szinte egy időben ért véget és azt követően mindketten hazaköltöztek Győrbe. A lelküket segítette a közös sziklamászás, a filmezésen kívüli közös hobbi, így találkoztak dr. Petke Zsolt főorvossal. „Úttörő a szakmájában, alkalmazott módszere és saját felépülése megérintett, hiszen családok százezreit érint a világon a függőség, legyen az alkohol, szerencsejáték vagy droghasználat. Hiteles, hiszen maga is felépülő függő, pontosan tudja, miről beszél és mit jelent végigmenni a gyógyulásig vezető rögös úton” – mesélte Miklós Ádám, hogyan született a filmötlet, amelyből ízelítőként már Facebook oldalukon egy mood videót is közzétettek.

Száki Adrián producer szerint a bemutatóig rengeteg munka vár rájuk, négy hónapig forgatnak majd a kórházban és a kliensek társadalmi beilleszkedését is szeretnék nyomon követni, emellett a sziklamászáshoz külföldi helyszínekre utaznak. „Minden eddigi tapasztalatunkat beletesszük, jelenleg a gyártáselőkészítés zajlik, tavasszal kezdődnek a forgatások. Az, hogy nyertünk a pályázaton kimondhatatlan öröm és lehetőség. Úgy pedig még nagyobb, hogy a járvány miatt filmtervünk bemutatása a zsűrinek nem is élőben, hanem online történt.”

Kapcsolódó témák: #film |
likeold
a fb oldalunkat