Méltó székházat kapott a megyei gazdaság központja

Mireider Máté
2023.09.01. 15:39

Átadták a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megújult székházát. A Szent István úti épület külső fejlesztése 560 millió forintba került, így fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá vált.

A nagyszabású megnyitóünnepségen részt vett dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei és Iparkamara elnöke a Győr+ Médiának a megnyitó előtt azt mondta: a beruházás még akkor kezdődött el, amikor még az energiaárakkal nem voltak problémák, ők azonban már érzékelték, hogy erre oda kell figyelni, így ezzel a szemlélettel végezték a felújítást. „Erre kerestünk megoldásokat, ami nem volt egyszerű, hiszen a kamara nem állami szervezet, de nem is vállalkozás. Hosszú lobbitevékenység volt, és annak a megvizsgálása, hogy az európai törvényeknek megfelel-e, hogy ha egy kamara kap pályázati támogatást, de megfeleltünk, ezután indult a pályázati kiírás az országban. Tizenegy kamara nyert ezen a pályázaton, de a tizenegy közül csak kettő tudta megvalósítani ezt, az egyik mi vagyunk” – árulta el Pintér-Péntek Imre.

Pintér-Péntek Imre

„Jövőnk csak a múltunk áttekintésével lehet” – ezt már megnyitóbeszédében mondta a megyei kamara elnöke, kiemelve: az elmúlt években mindig kis lépésekkel haladtak. Először a parkolót, a garázst újították fel, majd a földszinti részleget, kialakítottak egy kávézót. „Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért” – mutatott rá Pintér-Péntek Imre.

Beszédet mondott Parragh László is. Az országos kamarai elnök kiemelte, hogy a kamarai rendszer 173 éves, ennek üzenete pedig az, hogy ha van egy működő gazdaság, annak kell egy képviselet is, ez pedig Győrben jól működik. „A kamara annak a jele, hogy van egy gazdasági kör, aki hisz abban hogy csapatban sikeresebbek tudnak működni, mint egyedül. Ez a megye, ez a térség mindig lakmuszpapírként mutatta az országnak, hogy milyen lehet 10 év múlva máshol” – emelte ki a megye gazdasági erejét Parragh László.

dr. Parragh László

Navracsics Tibor az Amerikai Egyesült Államokkal vont párhuzamot. „Az Egyesült Államoknak nem lehet olyan tájegységére, városába menni, ahol az ottani közhatalmi épület ne lenne kiválóan karbantartva. Egy épület egy szimbólum, annak jele, hogy az adott állam, a közösség mennyire tartja becsben saját magát. Ez a kamarai székház arról is tanúskodik, hogy az itteni vállalkozói közösség mennyire tartja magát, mennyire büszke magára, és mutatja, hogy jó ízléssel, mértéktartással, de meg kell mutatnia a város közösségének, hogy erős, összetartó közösségről van szó” – foglalta össze a fejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor

Az ünnepi beszédekben elhangzott az is, hogy összesen mintegy 560 millió forintos beruházásról van szó, amely nem jöhetett volna létre az elmúlt évek gondos gazdasági lépései nélkül, és amelyekben a korábbi kamarai elnököknek is nagy szerepe volt.

Az épület homlokzata

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid