Oltassuk be magunkat!

Mekkora halálozást tudunk még elviselni?

Fotó: Hajba Ferenc
Hajba Ferenc
2021.08.09. 11:48

„Mi egészségügyiek már beoltattuk magunkat és aggódva várjuk a 4. hullámot a kórházban. A döntés nem a mi kezünkben, hanem a társadaloméban van, hogy az előző három hullám 30 ezer halottja után milyen mértékű halálozást tud még elviselni.”

A drámai sorokat dr. Tamás László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főorvosa jegyezte be Facebook oldalára. A járvány terjeszkedését, a nemzetközi tapasztalatokat, a tudományos kutatásokat tanulmányokból és személyes külföldi orvosi konzultációk alapján is követő doktor a járvány első napjától gyógyítóként vesz részt a betegek ellátásában. Megalapozott prognózisai rendre megvalósultak. Mostani bejegyzésére – mely felér egy harangkondulással – is érdemes figyelni.

A főorvos szerint az már látszik, hogy nem tudjuk elérni az oltásokkal a 60 százalékot sem, sajnos alig növekednek a számok, laposodik a görbe. Sokan még az első, mások pedig a második oltást a mai napig nem adatták be maguknak.

Fotó: Hajba Ferenc

A 4. hullám nagysága, a kórházba kerülők és a betegségben elhunytak száma a jelenlegi helyzetben (maszknélküliség, távolságtartás hiánya, szuperterjesztő események) úgy tűnik, hogy döntően az átoltottság mértékétől függ” – állítja a szakember. Figyelmeztet arra: „azzal mindenki legyen tisztában, hogy a Covidra máig nincs univerzálisan alkalmazható hatásos, mindenkit meggyógyító csodakezelés. Az erős immunrendszer pedig – láttuk már elégszer -akár megölheti a beteget (lásdÍ:.citokin-vihar).

A delta variáns olyan fertőző, mint a bárányhimlő, azaz nagy valószínűséggel minden oltatlant megtalál. Az oltás életet menthet – hangsúlyozta már sokadszorra dr. Tamás László.

Kapcsolódó témák: #covid | #koronavírus | #oltás |