Hirdetés
Kellemetlen kálvária

Megszüntetik a bűzhatást

Fotó: Marcali Gábor
Némedi- Tóth Zsófia
2020.11.08. 19:10

A győri Szeszgyárból keletkező szag – csakúgy, mint maga az épület – a városhoz tartozik, immáron 130 éve. Néhányan már megszokták, ám vannak, akik számára a bűz már-már elviselhetetlen.

Hirdetés

Sokan úgy gondolják, hogy a szaghatásra nincs objektív mérce. Ez azonban nem igaz. Amennyiben a lakosságot nagymértékben zavarja a bűz, és ha az megszüntethető, akkor a 306/2010-es kormányrendelet szerint fel kell számolni.

Lakossági probléma

Egyre több olvasónk jelezte, valamint a közösségi média különböző felületein is panaszkodva írják, hogy Győrben sok helyen kellemetlen szagokat éreznek. A lakók a szeszgyárat okolják.

Úgy néz ki, hogy olyan végterméket engednek ki a csatornahálózatba, amely nem oda való, így bűzlik sok helyen a csatorna Győrben. Az ajánlat a Szeszgyár felé az volt, hogy rendeljék meg a Pannon-Víztől ennek az anyagnak az elszállítását, amit aztán a komposztálótelepre szállítunk Győrön kívül, és ott a lenyírt füvekkel befedjük és komposztáljuk” – magyarázta még korábban a polgármester a Győr+ Reggeli adásában.

Megkerestünk néhány gyárvárosi lakót, hogy őket zavarja-e a fennálló probléma. Virágot a 14-es buszon szólítottam meg. Ezzel busszal a Budai úton elhaladva tényleg büdöset lehet érezni. Virág azonban azt mondta, hogy ő csak itt érzi, ám ez nem zavarja, mert már megszokta. Ugyan hozzátette, hogy Gyárváros több részén érezte már. „Múltkor például ahogy sétáltam a Gyárvárosi sulinál, ott is éreztem ezt az élesztőszerű szagot.

Ádám, aki szintén a környéken lakik, azt mesélte, hogy legtöbbször ő is csak a gyár körül érzi az erős kellemetlen szagot. „Legutóbb az Intersparnál csapott meg a bűz, de máshol nem szoktam érezni” – fűzte hozzá.

Az Árkád és a Famulus Hotel közvetlen a Szeszgyár mellett találhatók. A bevásárlóközpontba való belépéskor csak a Budai út felőli bejáraton lehet tapasztalni kellemetlen szagot. A Famulus Hotel – ahol egyébként kollégium is üzemel – egyes ablakai pedig egyenesen a szeszüzem felé néznek. Egyik ismerősöm korábban ott dolgozott, elmondta, hogy a vendégek csak pár alkalommal érdeklődtek, honnan jön ez a szag.

Eredményes megbeszélés

Annak fényében, hogy orvosolják ezt a problémát, dr. Dézsi Csaba András október 12-én összehívta az érintetteket az ügyben: Kolos Gábort, a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. vezérigazgatóját, Hájos László műszaki vezetőt, Rácz Attilát, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatóját és Endrődi Pétert, a Győr-Szol Zrt. igazgatótanácsának elnökét.

Fotó: Marcali Gábor

A tárgyaláson közös megoldásra jutottak. A polgármester megjegyezte, hogy a szaghatásnak több magyarázata lehet, ezért is fordul elő, hogy ennek a bűzhatásnak az intenzitása változó.

A szaghatás okai és megszüntetése

A szagkibocsátás egyik oka a Szeszgyár mindennapos működése, amikor is a szerves anyagokat bomlasztják, és ennek a kémiai folyamatnak van egy gázkibocsátása, ami az élesztő jellegű szagot okozza. A Szeszgyár az október 12-ei megbeszélésen vállalta, hogy beszerez egy vizes gázleválasztó rendszert, ami lényegében a teljesen normál víz felhasználásával leválasztja a levegőbe kijutó gázokat, azaz jóval kisebb mértékű szag kerül ki a levegőbe. „Ezt a berendezést már tervezik a Budapesti Műszaki Egyetemen, ami körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Ezután kezdik csak el gyártani, és mi csak utána tudjuk beépíteni.” Ezt Kolos Gábor, a Szeszgyár vezérigazgatója mondta, aki hozzátette, hogy ezt a szerkezetet 2021 tavaszáig megpróbálják behelyezni, ugyanis a bűznek késő tavasztól, főleg nyáron van „szezonja”.

A másik ok, hogy a vinaszlepárlót bizonyos időszakonként át kell mosatni, és ilyenkor kerülhet a csatornába olyan anyag, aminek kellemetlen a szaga. „Alapjában véve ezzel nem lenne probléma, csak előfordul, hogy fellép egy műszaki hiba, és akkor lehet ezt az élesztő jellegű szagot erősebben, déli szél esetén több helyen is érezni” – magyarázza Kolos Gábor.

Fotó: Marcali Gábor

Megkerestük Rácz Attilát is, a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatóját, hogy mondja el, miért baj, ha a csatornába eresztik ezt a folyadékot. „A vegyszeres áttakarítás után nagyon erős gázok szabadulnak fel, és hogyha ennek az átmosató rendszernek a melléktermékeit beleeresztik a szennyvízhálózatba, akkor ennek a szaga terjed szét városszerte. Mi kértük és ajánlottuk fel, hogy ne a szennyvízcsatornába eresszék be ezt az átmosott folyadékot, hanem tőlünk odamegy egy zárt tartálykocsi, amivel elszállítjuk ezt a „mosogatólevet”, és így ez a szag a lakosságot már nem fogja zavarni” – tájékoztat a vezérigazgató. Hozzáfűzte, hogy október végén már elhordták ezt a folyadékot.

A Szeszgyár továbbá elkészíti a környék szagtérképét is – ötven ponton vett szagminta segítségével –, hogy felmérjék, hogy a szag merre és hova terjed. „Nem vagyunk benne biztosak, hogy a belvárosban is a gyárunkból keletkező szagot érzik a lakók” – mondta Kolos Gábor.

Hatásos lesz-e?

A környéken lakók életét jelentősen megkönnyítenék ezek az intézkedések, hiszen így egy sok évtizedes probléma oldódna meg. Ezenkívül a körzetben lévő ingatlanok értékei is növekedhetnek a bűzhatás megszűnésével.

Azt, hogy ezen intézkedéseket követően lesz-e szaghatás, egyelőre nem tudni. Első lépésként a „mosogatólevet” elszállítja a Pannon-Víz, utána a Szeszgyár megkezdi ennek a vizes gázleválasztó szerkezetnek a beüzemelését, ezt követően fogják látni, hogy ezek elérik-e a kívánt hatás. Ha azonban jövő tavasz után is megmaradnak ezek a problémák – amit Kolos Gábor és Rácz Attila kizártnak tartanak –, akkor majd további rendelkezéseket hoznak.

Kapcsolódó témák: #pannon-víz | #Szeszgyár |
Hirdetés