Óránkénti 144-300 közötti a csípésszám

Megszólal a szakember a győri szúnyoginvázióról

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.25. 18:30

Győr egyes területein szinte már elviselhetetlen a szúnyoginvázió, a lakosok a képviselők, a polgármester segítségét kérik az ügyben, miközben a Győr-Szol szakemberei mindent megtesznek, ami jelenleg lehetséges a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban. A szúnyoghelyzetről Pintér Szabolccsal, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős szakemberével beszélgettünk.

Miért van jelenleg annyi szúnyog, hogy este szinte ki sem lehet menni az udvarba, kertbe, mert „megesznek” bennünket?

Az egyik ok az, hogy hosszan levonuló árhullám volt a Rábán, a Mosoni-Dunán, a Dunán, a Marcalon, ennek következtében pedig nem csak az ártéri oldalon, hanem a  mentett oldalon is kialakultak fakadóvizek, megemelkedett a talajvíz szintje, nagy területeken alakult ki belvíz, és ezeken a tenyészhelyeken kelnek ki a szúnyoglárvák nagy számban és egyszerre.

Meddig tarthat ez a folyamat?

Az entomológus szakembereknek van erre speciális kifejezése: a gradáció. A gradáció során egy állatfaj egyedszámának nagysága nagymértékben meghaladja az átlagos értéket. Az egyedsűrűség növekedése hirtelen következik be, majd egy csúcsérték elérése után hirtelen egyedszám csökkenést tapasztalhatunk. A szakemberek szerint a gradációnak az elhúzódása – ha nem változik az időjárás –  2-3 héten belül összeomlik. Ez azt jeleni, hogy az akkor elvégzett gyérítéseknek a hatékonysága már több napig, akár egy hétig is megmarad. Ameddig azonban folyamatosan növekszik a kikelő rovarok száma, addig a gyérítések érezhető hatása szinte csak 1-2 nap.

Szúnyoglárvák a vízben

Mit tud tenni ebben a helyzetben a szolgáltató?

A Győr-Szol mindent megtesz a gyérítéssel kapcsolatban, folyamatosan zajlott és jelenleg is zajlik a biológiai gyérítés. Ahol kialakultak olyan vízfelületek, amelyek kezelhetőek biológiai módszerekkel, azt kezeljük. Azokon a területeken, ahol nincs összefüggő vízterület, – a permetszert, a granulátumot nem tudjuk belejuttatni a vízbe – az ott kikelő nagy mennyiségű szúnyogot földi-kémiai módon van lehetőség gyéríteni. Tehát nem a gyérítéssel van a probléma, hiszen ahol elmegy az autó, ott biztosan, hogy elpusztulnak a szúnyogok, hanem azzal, hogy sokkal több szúnyog jön be, egy nap alatt sokkal több szúnyog kel ki, mint amit előtte irtottunk. Érdemes azt is tudni, hogy a gyérítés időjárás függvénye, esőben, szélben nem tudjuk elvégezni.

A légi szúnyogirtásra pedig az országos tisztifőorvos adhatja meg a különleges engedélyt! Ha marad az extrém magas csípésszám, és az engedély is megvan, akkor van lehetőségünk bevetni a repülőgépeket is.

Mennyi jelenleg a csípésszám?

Győrön belül eltérő a csípésszám. Ménfőcsanak, Gyirmót és Szabadhegy egy részén 0-6 csípés/óra, Pinnyéden, Bácsán, a kertvárosi régióban elérheti az óránkénti 144-300 fölötti csípésszámot is.

Mennyi esély van arra, hogy lesz légi szúnyogirtás?

A katasztrófavédelem szakemberei egy komplett anyagot állítottak össze, hogy miért szükséges elvégezni a légi gyérítést, bízunk benne, hogy ez elegendő lesz arra, hogy jó döntés szülessen.

Mit tehetünk mi, a saját környezetünkben a szúnyogok ellen?

A jelenlegi helyzetben – amikor a természet felől érkezik a szúnyogáradat – a „háztáji” keltetők megszüntetésével lehet kicsit javítani. Amikor megszűnik a gradáció, akkor a pangóvizek megszüntetésével tarthatjuk távol a szúnyogokat.

Négy-öt naponta ki kell önteni az utolsó csepp vizet is az udvari víztárolókból, az állatok itatójából amelyekben a szúnyoglárvák kikelhetnek!

Ha esténként kiülünk, mit javasol, mivel védekezzünk a vérszívók ellen?

Részesítsük előnyben a természetes illóolajokat, a citromot, a borsmentát, ezekből készíthetünk olajos kenőcsöt is. Használhatunk az üzletekben kapható citromos füstölőket, fáklyákat, ha pedig professzionális megoldásban gondolkodunk, akkor a horgász-vadász boltokban vásárolhatunk olyan eszközöket, amelyek 20-50 nm2-es területen távol tartják a szúnyogokat.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Szol Zrt. | #szúnyoggyérítés |