A könyv, az írók, a költők ünnepe Győrben

Megnyílt a Győri Könyvszalon

Földvári Gabriella
2022.11.18. 14:44

Ünnepélyes keretek között az Alkotói-díj átadásával nyílt meg a városházán a XXI. Győri Könyvszalon. A hétvégi három nap alatt, félszáz alkotóval találkozhatnak a könyv barátai a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

Hirdetés

Szerényebb körülmények között, kisebb területen, de ugyanolyan színvonalú rendezvény részesei lehetnek az érdeklődők, mint az elmúlt években – erről dr. Dézsi Csaba András polgármester biztosította köszöntőjében a jelenlévőket. 

Galéria: Vig Norbert

A polgármester felidézte: tavaly ünnepelte Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóját, ami azért fontos, mert azóta szedhetnek adót, az adóbevétel pedig megteremteni az anyagi hátteret ahhoz, hogy többek között a kultúrát is magas színvonalon fenntartsa. „Büszkék vagyunk íróinkra, költőinkre, a Könyvszalon az ő kiemelt ünnepük is.” Majd így folytatta: „Féltem attól, hogy a felgyorsult világunkban el fognak tűnni a könyvek, de a könyv is bekapcsolódott a digitalizációba. Igaz, hogy kézbe venni, a frissen nyomtatott könyv illatát érezni, nem hasonlítható össze az interneten olvasás élményével, de úgy gondolom, a digitalizáció mégis inkább segít elterjeszteni a műveket.” 

Galéria: MekliZ Fotó/Komlós Ádám/Kasza Fruzsina

Az Alkotói Díjat idén Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, író, műfordító, néprajzkutató, főiskolai tanár, folyóirat-szerkesztő, néprajzkutató vehette át. Laudációt mondott dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője. Aki többek között elmondta, hogy a költői indulása egybeesik a kárpátaljai magyar irodalom kibontakozásának időszakával, ami inspirálója a Trianon utáni legviszontagságosabb, legtragikusabb sorsot megélt kisebbségi magyar lakosság nemzeti öntudatára ébredésének.  „Vári Fábián László  a kárpátaljai és az egyetemes magyar szellem kimagaslóan sokoldalú egyénisége az egyetlen emberi és alkotói költői harcban. Nem csak a jelenkori magyar irodalomnak, hanem a kisebbségekért kiálló európai és egyetemes polgárjogi küzdelmeknek is meghatározó alakjává vált.” 

Galéria: MekliZ Fotó/Komlós Ádám

A Győri Könyvszalon rangos kitüntetésével Nyugat-Magyarország, a nyugati határszél is kifejezi elismerését és köszönetét Vári Fábián Lászlónak emberi és művészeti küzdelmeiért. 

A kitüntetett megköszönte, hogy a Győri Könyvszalon figyelme a kárpátaljai-magyarság felé fordult. „Nem gondoltam volna, hogy 70 éves koromban háborús körülmények között kell élnem és úgy hiszem, a háborús helyzetben sem szabad hallgatni a múzsáknak, hangot kell adnunk az elkeseredettségünknek. 

Az Ünnepi műsorban közreműködött a Rezeda Népzenei Együttes, Jáger András színművész és a Hangraforgó együttes.

A Győri szalon programjai ITT találhatók.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Cikkünk a témában:

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #könyv | #Kultúra | #olvasás | #XXI. Győri Könyvszalon |