Hirdetés

Meglepetés: idén elmarad a tavaszi árvíz

Győr+ TV
2020.04.25. 19:40

A sokat megélt vízügyi szakemberek is meglepődve tapasztalják, hogy bár tavasz van, egyelőre se belvíz, se árvíz nincs Magyarországon. A tavaszi időszakban szokatlanul alacsonynak számít a hazai folyók jelenlegi vízállása, de a külföldi vízgyűjtőkről sem érkezik számottevő vízutánpótlás. A talajnedvesség olyan alacsony a földeken, hogy sem a várt eső, sem a folyókból kiemelt öntözővíz nem tudja érdemben pótolni a hiányt.

Hirdetés

Ha tavasz, akkor zöldárhullám, így nevezik a szakemberek a főleg a hóolvadásból és a nagy tavaszi esőzésekből származó áradást. Ez egyelőre idén elmaradt, mint ahogy belvíz sincs a magyarországi folyók mentén. A jelenség a vízügyi szakembereket is meglepte, sőt szokatlanul alacsony vízállásokat mérnek a régió folyóin is.

A Dunán és a Mosoni-Dunán is alacsonyabb vízállásokat mérünk az ilyenkor szokásosnál, a Rába medrében pedig különösen kevés víz csordogál” – mondta a Győr+ Televíziónak Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. „Egyrészt az elmúlt hetekben a felsőbb vízgyűjtőkön is alig hullott csapadék, másrészt a hegyekben, az úgynevezett hóban tárolt vízmennyiség is jóval kevesebb az átlagosnál, ez a két összetevő okozza a mostani, aszályos időszakot” – fogalmazott a szakember.

Hirdetés

Jósolni nem szeret a vízügyi igazgató, de az előrejelzésekből az látszik, hogy a közeljövőben sem alakul ki komolyabb árhullám a térség folyóin. „Mi vízügyesek hat napra látunk előre pontosan, de természetesen léteznek hosszabb távú előrejelzések is, amelyek alapján úgy tűnik, idén tényleg nem lesz zöldárhullám a Dunán és mellékfolyóin, amire már nagyon régen nem volt példa” – tette hozzá a Németh József.

Jelenleg egyébként nemcsak a Duna, de a Tisza vízállása is nagyon alacsony. Az előrejelzések szerint április végéig némi csapadék várható a folyók vízgyűjtő területein, de továbbra is marad az alacsony vízállás. A rekordalacsony szintet egyelőre nem érték el a folyók, de mindenesetre a szakemberek számára is szokatlan, hogy idehaza sem belvíz, sem áradás nincs tavasszal.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat