Hirdetés
Győr750

Megjött a Városháza új harangjátéka

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2021.08.11. 12:44

Megérkezett Győrbe a néhány héttel ezelőtt, a tiroli Innsbruckban öntött 37 bronzharang, amit szerdán be is emeltek a Városháza egyik tornyába. A harangok össztömege 620 kilogramm. A győri harangjáték az ország egyik legnívósabbjának tekinthető.

Hirdetés

A harangokat bemutató sajtótájékoztatón dr. Dézsi Csaba András polgármester azt mondta, a Győr Kereszt után a harangjáték is egy komoly jelkép, ami üzen a mának és persze a jövőnek is.

Fotó: Marcali Gábor

Néhány héttel ezelőtt 37 darab bronzharang készült az innsbrucki Grassmayr öntödében, ahol 1599-ben, már a 14. generáció óta készítenek harangokat.

Hirdetés

A harangok megrendelője a győri önkormányzat volt, amely az első világháború után elhurcolt harangokat szerette volna pótolni most, a 750-es jubileumi évben.

A Győr Kereszt állítása is egy jelképes dolog volt a városvezetés részéről, a harangok pótlása ugyancsak jelzés nem csak a jelen, de a jövő nemzedéke számára is” – fogalmazott a harangokat bemutató sajtótájékoztatón a polgármester.

Ha már újraöntjük a harangokat, készítsünk minőségit, ami Magyarországon is egyedülálló, úgyhogy olyan harangjátéka lesz a Városházának, ami a kecskeméti városháza harangjátékával együtt, a legminőségibb idehaza” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András.

A harangjáték össztömege 620 kilogramm, a harangok részhangjai pedig egyenként, mindegyik esetében egy-egy moll-akkordot adnak. A tervek szerint naponta öt alkalommal játszik majd az új, győri harangjáték, hétvégéken és a hétközi játékidő időpontjain túl 5 tematikus blokkból is hallhatunk egy-egy dalt.

Győr városa büszke lehet az új harangjátékára, ami valóban extra, nagy szó, hogy csak a kecskeméti városháza képes hasonlóra” – tette hozzá a sajtótájékoztatón Most Balázs harangszakértő.

Fotó: Marcali Gábor

A harangjáték valamennyi harangja a keleti kistoronyban kap helyet, a Tűzharang majd december érkezik, és akkor emelik be a másik, a nyugati kistoronyba” – mondta a szakember.

Fotó: Marcali Gábor

A 750-es jubileumi év keretében megvalósuló egyedi harangjáték nem csak megőrzi, de fel is idézi majd ünnepekkor és hétköznapokon is azt a hatalmas távlatot, amit a 750 év hordoz magában, és ami minden egyes kongatással meghosszabbodik.

Kapcsolódó témák: #Győr | #harangjáték |
likeold
a fb oldalunkat