Madárvilág

Meggyűrűzték Világutazót, Pitypangot, Szivárványt és Pihét

Fotó: Kiss-Máté Noémi
Győr+
2022.06.17. 06:20

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportja idén is gólyagyűrűző roadshow-ra indult. Az első állomás a győrszentiváni Gólyaréten található gólyafészek volt.

Március végén érkezett meg Szentivánra a gólyapár, akik négy fiókát nevelnek. A Szentiváni Madárbarát Kör fontosnak tartja, hogy évről évre meggyűrűzzék a kis gólyákat, így követni lehet vonulásukat, életmódjukat, ha valahol felbukkan egy meggyűrűzött gólya.

2014-ben, a szentiváni fészekben kikelt fióka a vas megyei Csempeszkovácsin költ, az egyik 2018-as születésű fióka Öttevényen bukkant fel. Dél-Olaszországban pedig egy 2020-as szentiváni fiókát fotóztak le nemrég. Az idei kis gólyák az óvodásoktól a Világutazó, Pitypang, Szivárvány és Pihe nevet kapták.

Két gyűrűt kapnak ilyenkor a gólyák: egy kisebb fémgyűrűt és egy nagyobb műanyag gyűrűt. Az ezen lévő azonosítószám a későbbiekben távcsővel jól leolvasható. A fiókák riadtan, de nyugodtan viselték a gyűrűzés procedúráját. A facebook.com/mmekisalfold oldalon olvashatók a további gólyagyűrűzési helyszínek és időpontok.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #környezetvédelem | #MME |