Hirdetés
Rendkívüli közgyűlés

Megerősített városőrség, újra szolgáló parkőrök

Győr+
2020.08.14. 11:43

Rendkívüli közgyűlésen döntött az önkormányzat pénteken a Győri Önkormányzati Rendészet átalakításáról, továbbá a helyi buszközlekedés üzemeltetőjének pályázati kiírásáról.

Hirdetés

A Volánbusszal kötött közszolgáltatási szerződés ugyanis év végén megszűnik, ezért az önkormányzatnak szolgáltatót kell választani 2021. január 1-jétől. A pályázati felhívás kapcsán Pollreisz Balázs elmondta, örömmel nyugtázza, hogy az anyagban szerepel: külföldi pályázó is indulhat a tenderen. „Bízom benne, hogy valódi verseny alakul ki és sikerül egy olyan, egyébként hazai szolgáltatót választani, aki az utasokért van, a győriek érdekeit szolgálja” – hangsúlyozta.

A megszólalást Glázer Tímea hozzászólása követte, aki kifejtette, mindannyiuk számára fontos a város buszközlekedése, és egy minőségi szolgáltatással meg kell győzni a győrieket, hogy visszaszálljanak a tömegközlekedésre.

Bárány István szerint érdemes lenne a jövőben átvizsgálni a város jelenlegi menetrendszerkezetét. „Győr fejlődik, új lakóövezetek nőttek ki a földből” – magyarázta és beszélt arról is, hogy a jelenlegi pályázati kiírásból látszik: a következő időszakban apró lépésekkel elindul, hogy jobb legyen a tömegközlekedés a mostaninál.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester

Dr. Dézsi Csaba András polgármester leszögezte, egyelőre nem dől el semmi, még csak pályázatot írnak ki, mert a szerződés lejárta előtt gondoskodni kell róla, hogy legyen üzemeltető. Bízik benne, hogy több pályázó lesz, és számos olyan változtatást meg lehet valósítani, ami a jobbítást szolgálja. Megjegyezte, hamarosan újabb buszok érkeznek Győrbe.

Szeles Szabolcs alpolgármester hozzátette, a pályázatot egy évre írták ki. Természetesen a követelményeket szerződéssel szabályozzák, amit ha a szolgáltató nem teljesít, azt szankcionálják.

Szeles Szabolcs alpolgármester

Dr. Dézsi Csaba András polgármester múlt héten, a Győr+ Rádióban beszélt róla, hogy tervezik a Győri Önkormányzati Rendészet megerősítését, a szervezet átalakítását.

A jelenleg működő rendészetet szétválasztják, lesz egy parkőri, mezőőri szolgálat és egy városőrség. „Nagyon fontos, hogy újra legyenek parkőrök, akik felügyelnek a tisztaságra és a közrendre. Másik oldalon viszont egy megerősített városőrséget állítunk fel. Az elmúlt fél év bizonyította (amióta Győr polgármestere – a szerk.), hogy változtatni kell a siker érdekében” – hangsúlyozta akkor és a közgyűlésen is elmondta, véleménye szerint más típusú embert kívánnak az egyes feladatok.

Glázer Tímea többek mellett arról érdeklődött, hogy a szolgálatot teljesítőknél lesz-e valamilyen kényszerítő eszköz, mint például bilincs vagy sokkoló?

A polgármester erre röviden úgy reagált: furcsa helyzet lenne, ha például egy parkőr sokkolót használna.

Dr. Szálasy László képviselő, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke

Napirenden szerepelt az is, hogy a győrszentiváni tölgyeserdőt helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítsák. A tölgyes erdőrészlet legnagyobb értéke a mintegy 65 darab 150-200 éves kocsányos tölgy, valamint egy hasonló korú magyar kőris és néhány fekete nyár.

Pollreisz Balázs bízik benne, hogy a következő közgyűléseken több hasonló napirendi pont szerepel majd. Glázer Tímea is jelezte, hogy örömmel olvasta az előterjesztést és megjegyezte, hogy a Környezetvédelmi Bizottságnak több területről tettek javaslatot.

A bizottság megalakulása óta igyekszem maximálisan a környezetvédelmet figyelembe véve a győriekért dolgozni. További terveink vannak, hogy Győr természeti értékeit felmérjük és biztosítsuk számukra az oltalmat. A környezetvédelem kiemelt jelentőségű, és megteszünk mindent, hogy városunk még szebb legyen” – hangsúlyozta dr. Szálasy László képviselő, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

A közgyűlés többek mellett arról is döntött, hogy támogatja a Győri Bothúzó és Tradicionális Népi Játékok Egyesületét 980 ezer forinttal, hogy edzőtermet bérelhessenek.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat |
Hirdetés