Megérkezett a viharos erejű szél

Győr+ omsz.hu
2023.02.03. 20:42

Zivatarok és viharos erejű széllökések miatt elsőfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

SZÉL

Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyarban valamint a főváros tágabb környezetében már az esti, késő esti órákban is kísérhetik viharos (ált. 60-80 km/h, az északnyugati határvidéken, illetve a hegyvidéki tájakon >80 km/h is) lökések az északnyugatira forduló szelet. A légmozgás az éjszaka folyamán átmenetileg kissé veszíthet erejéből, ugyanakkor a hajnali, reggeli óráktól egyre nagyobb területen jelentősen erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani. Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a piros színű veszélyjelzés is kiadásra kerülhet!

HAVAZÁS

A keleti, északkeleti tájakon este a havazás egyre kisebb területre korlátozódik, ugyanis a havat arrafelé is egyre több helyen váltja havas eső, majd eső. Elsősorban a határhoz közeli vidékeken gyarapodhat további néhány centiméterrel a hóréteg, ugyanakkor az átmeneti enyhülés hatására ott is viszonylag gyors olvadásnak indul a kialakuló / kialakult hótakaró.

ZIVATAR

Ma este, késő este az északi, északnyugati országrészben graupel (hódara) záporok várhatók, amelyeket egy-egy gócban dörgés, villámlás is kísérhet. A hajnali órákban az északkeleti tájakon átmeneti jelleggel gyenge ónos eső kis eséllyel előfordulhat. A hóval borított tájakon, a hóréteg állapotától függően hófúvás is lehetséges.

Forrás: OMSZ

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr-Moson-Sopron | #szél | #vihar |