Hirdetés
Szemszög

Megéri?

Illusztráció: Pixabay
Rozmán László jegyzete
2020.08.01. 17:29

Hirdetés

Nyáron mindig több a baleset, a nagy számok törvénye is ezt mutatja: minél több szereplő van az utakon, annál nagyobb az esélye annak, hogy megtörténjen a baj. A győri régió mindig is negatív értelemben kiemelkedően szerepelt a statisztikákban az autópálya, a határ és a gazdaság miatt.

Sokszor már fel sem kapjuk a fejünket, amikor egy-egy kisebb koccanás vagy ráfutásos baleset történik. Egyszerűen átformálódott az ingerküszöbe az embernek. Amit gyakran olvasunk, látunk, azt egy idő után elfogadjuk. Pedig ez nincs így jól.

Hirdetés

Múlt héten egy autómentős vesztette életét, munkája, hivatása közben. Helyszíni információk szerint először a külső sávba, majd a leállósávba tért át a német sofőr, majd ütközött az éppen mentést végzőkkel. A 28 éves mosonszolnoki férfinak esélye sem volt, életét vesztette a helyszínen.

Megéri rohanni, hajtani és meggondolatlanul vezetni? A vétkes sofőr az áldozat családját megkeserítette egy életre, és őt is végigkíséri a tragédia árnyéka.

Hétvégén kirándulni mentünk családommal, pár perccel előttünk történt egy közlekedési baleset Nyúlon, motoros és autó ütközött. Éppen akkor kezdték ellátni a mentők a sérültet, amikor a helyszínre értünk, a tűzoltók pedig kezdték biztosítani a helyszínt a rendőrség kiérkezéséig. Több autóstársam is türelmetlenül, beelőzve a sort előrefurakodott és cikázva a tűzoltóautók és a mentők között áthajtott a baleset helyszínén. Voltak, akik megtorpantak ugyan, de ők is átszlalomoztak a törmelékhegyen.

Tényleg megéri rohanni? Veszélyeztetni mást? Keresztülhajtani egy baleset helyszínén, ezzel megnehezítve más munkáját?

Kiszámolták már többször is, autópályán 100 kilométeren, ha a megengedett 130 km/h helyett 150-nel megyünk, közel 6 percet nyerünk csupán. Sokan szeretjük a sebességet, a gyorsaságot, hogy a fizika szabályait feszegetjük, de tudni kell, hol a határ, és hogy megéri-e lemezig nyomni a gázt…

Emberéletek, sorsok forognak kockán, ezért a felelős válasz nem lehet más, mint amit olvasás közben talán mindenki gondol. Jusson eszünkbe az utakon is!

Kapcsolódó témák: #biztonság | #közlekedés | #Szemszög |
likeold
a fb oldalunkat