Megéri régiós szinten gyéríteni a szúnyogokat

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Marcali Gábor
2023.03.08. 13:44

Bevált az elmúlt években alkalmazott új koncepció, miszerint nem csak Győrben kell intenzíven gyéríteni a szúnyogokat, hanem összehangoltan, regionális szinten is. Erről volt szó egy szerdai, városházi egyeztetésen, ahol a Győr-Szol szúnyoggyérítésért felelős munkatársa számolt be az elmúlt időszak eredményeiről. Harmadik éve zajlik a program, eddig a megyeszékhely mellett 15 környékbeli településen végezte a Győr-Szol a munkát, most pedig a tervek szerint újabb 6 közeli falu is becsatlakozhat a regionális szúnyoggyérítésbe.

A Városházán gyűltek össze a regionális szúnyoggyérítési programhoz korábban már csatlakozott vagy most csatlakozni kívánó települések vezetői. Harmadik éve zajlik új koncepció szerint a vérszívók irtása Győrben és a térségben, remek eredményekkel és egyre kevesebb egészségre ártalmas anyag felhasználásával. A Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint a közös stratégia hatékony a szúnyogok ellen.

„Tavaly is megszerveztük ezt az egyeztető fórumot, idén is fontosnak tartottuk, hogy a közös szúnyoggyérítési programban résztvevő települések polgármestereivel értékeljük a tevékenységünket, illetve beépítsük a jövőbeli munkánkba a partnerek korábbi tapasztalatait és észrevételeit” – mondta köszöntőjében dr. Szálasy László, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

Korábban 15 település csatlakozott a regionális vérszívó gyérítésbe, idén pedig újabb 6 falu szándékozik beszállni a közös szúnyog programba. De a számok is a sikert támasztják alá, a helyi beavatkozások kiválóan egészítik ki a katasztrófavédelem által végzett, központi gyérítést.

Pintér Szabolcs

”Köszönjük a katasztrófavédelem munkáját, alig volt olyan terület, ahol nekünk, pluszban be kellett avatkoznunk. Ahol viszont a száraz idő ellenére mégis szükség volt rá, ott megtettük a szükséges lépéseket és gyérítettük a vérszívókat. Az eredmények alapján sikeresen tettük mindezt, nem véletlen, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk” – fogalmazott Pintér Szabolcs, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős szakembere.

Az egyeztetésen elhangzott, a kémiai szúnyoggyérítés esetében másfélszeresére nőnek idén a költségek, míg a biológiai irtásnál nem kell áremelkedésre számítani. Ennek pedig a régióbeli települések is örültek, akik egytől egyig pozitív tapasztalataikról számoltak be, a regionális szúnyoggyérítéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Moson-Sopron | #szúnyogirtás |