Hirdetés

Még sok forró időszak vár ránk a nyáron

Illusztráció: depositphotos.com
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.05. 12:01

Egy hidegfront véget vetett az idei nyár első, igazán forró, kánikulai időszakának, de sok hasonló hőséggel terhelt nap vár még ránk augusztus végéig. Ezt mondta a Győr+ Média állandó időjárási szakértője, aki szerint a mostani nyár egyelőre semmi meglepőt nem hozott, az észlelések nagyjából passzolnak abba a sémába, amit az elmúlt években megszokhattunk. Fischer Imre szerint egyre többször számíthatunk extrém időjárásra, beleértve ebbe a nagy hőséget, a szárazságot és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt is.

Hirdetés

Néhány napja mutattuk be a Győr+ Televízió Híradójában, hogyan próbálnak megbirkózni az extrém meleggel a győri szolgáltató cégek. Napokon keresztül nem ment 25 fok alá a napi középhőmérséklet, a mostani nyár első kánikulai időszakán vagyunk túl, aminek egy hidegfront vetett véget.

„Most néhány napra fellélegezhetünk, frissebb lesz az idő, de a jövő héten ismét melegedés jön a régióban” – mondta Fischer Imre. Egyre többször alakulnak ki Győrben és környékén is extrém időjárási körülmények, legyen szó akár 40 fokos hőségről, szárazságról vagy hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőről.

Hirdetés

A szakember szerint egyre jobban érezhető a globális felmelegedés. „Ez a nyár tökéletesen beleillik a sormintába, az elmúlt években már megfigyelhettük, hogy az éves statisztikák, számok nem igazán változnak, de például a csapadék eloszlása hektikussá vált, sokszor hetekig egy csepp eső sem esik, aztán néhány óra alatt egy havi átlag csapadék zúdul a nyakunkba” – tette hozzá az OMSZ társadalmi észlelője.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence, medence jellege miatt Magyarországon még különlegesebb az időjárás alakulása. „Ha nem lenne elég, hogy amúgy is folyamatosan változik az éghajlat, nálunk még az is alakítja az időjárást, hogy egy magas hegyekkel körülvett medencében fekszik az ország, ez is sokszor rányomja a bélyegét az időjárás kiszámíthatatlanságára” – fogalmazott Fischer Imre.

A szakember, szokás szerint hosszú távú előrejelzést nem akart adni, de azt kiemelte, sok, igazán forró nap és heves vihar is vár ránk még a nyáron. A klímaváltozás ugyanis sajnos egyre jobban érezteti hatását, itt Győrben és a régióban is.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Illusztráció: depositphotos.com

likeold
a fb oldalunkat