Hirdetés

Meg kell előznünk a vízválságot!

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.10.17. 12:42

Az idei Budapesti Víz Világtalálkozó mottója: „megelőzni a vízválságot”. Ebből az alkalomból Éltető elemünk a víz címmel látható fotókiállítás csütörtöktől Győrben a Megyeháza téren, a Nemzeti Fotótár archívumából.

Hirdetés

A Budapesti Víz Világtalálkozón a szakemberek a klímatudatosság jegyében a politikai, a gazdasági, a tudományos és egyéb szempontok szerint keresnek megoldást a vízválság megelőzésére. Azért, hogy a fővároson kívül a vidéki nagyvárosokban is teret kapjon a téma, öt nagyvárosban, köztük Győrben is kiállítást szerveztek a Nemzeti Fotótár gyűjteményéből.

A csütörtöki sajtóbejáráson Répászky Lipót, az MTVA Archívum osztályvezetője elmondta: a fotótár képeinek segítségével szeretnék az éltető erőforrásunkra, a víz kérdéskörére, az ezzel kapcsolatos problémákra felhívni a figyelmet, arra, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz.

Hirdetés

„Archívumunkban nagy mennyiségben találhatóak olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, a háború alatt, szórakozás közben és az élet különböző területein hogyan használtuk és használjuk a vizet. A kiállításon győri fotókat is láthatunk, többek mellett a 2013. júniusi árvízről készültet.”

Répászky Lipót kiemelte, a gyűjtemény 13 millió negatívot tartlmaz, melyből már 260 ezret digitalizáltak és elérhetővé tettek.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a Megyeháza téren.

Szerző: Földvári Gabriella
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat