Hirdetés
MÁV-Art galéria nyílt az utascsarnokban

Baross-emlékfal az állomáson

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.07.14. 13:40

Baross Gábor-emlékfalat avattak és átadták a MÁV-ART Galériát a győri vasútállomás utascsarnokában szerdán. Az ünnepi eseménynek több apropója is volt, amelyről a helyszínen a szervezők számoltak be.

Hirdetés

A Győr királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulója, a magyar vasúti közlekedés megindulásának 175., valamint a 71. vasutasnap alkalmából tartott ünnepélyes átadót és megnyitót a győri Vasúti Forgalmi Csomóponti Főnökség, a győri önkormányzat és a (VOKE) Arany János Művelődési Ház közösen szervezte – tájékoztatott Fülöp Péter, az Arany művelődési ház igazgatója.

A Baross Gábor-emlékfallal a vasminiszter életét, munkásságát, személyiségét szeretnék újra a figyelem középpontjába állítani.

Hirdetés

Bana József, a győri levéltár igazgatója, az emlékfal tervezője felelevenítette Baross érdemeit, elmondta, Győrben ötször választották meg képviselőnek, és a hozzá fűzött reményeket be is váltotta. Nevéhez köthető városunkban többek között az új vámraktár épülete, a Rába-szabályozás, mely révén kialakult a Radó-sziget, és a győri vasút kiépítése is. Tetteit díszpolgári címmel ismerte el Győr, halálakor gyásznapot rendeltek el, később pedig népünnepélyeket rendeztek tiszteletére. Országos viszonylatban többek mellett ő dolgozta ki a vasútnál az új tarifarendszert, államosította és korszerűsítette a vasutat. Az emlékfal kivitelezője a Palatia Nyomda volt.

Horváth Zsuzsanna, a Győr Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetője hangsúlyozta: a pandémia miatt bezárt kiállítóterek adták az ötletet, hogy a vasútállomás váróterei alkalmasak lehetnek a tárlatok bemutatására, a kultúra közvetítésére, hiszen az állomáson számtalan ember megfordul.

A MÁV-Art Galériában elsőként egy fotókiállítás nyílt meg, amely a tavalyi Országos Vasutas fotópályázat legjobb alkotásait mutatja be. Ezt a vándortárlatot először Szegeden, majd a környező települések vasútállomásain láthatták az érdeklődök. A MÁV-ART Galériában negyedévenként megújuló tárlatokat tekinthetnek majd meg az utazók, várakozók és a város lakói.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Kultúra | #MÁV | #művészet |
likeold
a fb oldalunkat