Hirdetés

Maszkot fel! Induljon a tánc!

Farkas Mónika
2020.10.30. 07:05

Mint ismert a koronavírus-járvány miatt a Győri Nemzeti Színház társulata közel egy hónapra leállt, az eredeti, október 3-ra meghirdetett időpont helyett, szerda este csendülhetett fel Jávori Ferenc szívet melengető, gyógyító klezmer muzsikája, mely körbefonja Patkós Rózsi drámai történetét.

Hirdetés

A társulat lassan, de biztosan folytatja az évados munkát, ennek megfelelően a művészek maszkban játszottak végig a Menyasszonytánc premierjén. Az eredeti szereposztásban is történt  egy változás, Blumnét Janisch Éva felépüléséig Szulák Andrea játssza, így őt láthatta a nagyérdemű szerda este.

A Menyasszonytánc egy romantikus, édes-bús történet szeretetreméltó és esendő szereplőkkel, amely egy románok, magyarok és zsidók lakta településen játszódik közel száz évvel ezelőtt. A világ első klezmer-musicalje a vallási hovatartozást és identitást firtatja, amely Indig Ottó 1931-ben bemutatott színművén, a Torockói menyasszonyon alapszik. A prózai darabot a Kossuth-díjas érdemes művész Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője dolgozta át zenés színpadra. A darab ősbemutatóját 2006-ban a Budapesti Operettszínházban tartották Béres Attila rendezésében, azt követte a miskolci, illetve most a győri bemutató, Forgács Péter igazgató rendezésében.

Hirdetés
Fotó: Fehér Alexandra / Győri Nemzeti Színház

A magyar musical alfája és ómegája Jávori Ferenc fülbemászó, sokszor
szívszorító, máskor nevetésre okot adó klezmer zenéje mindig rabul ejti a közönséget. A darabot többször dirigálta Silló István zeneigazgató, most Köteles Gézával felváltva vezénylik a Győri Nemzeti Színház új produkcióját. Jávori Ferenc autentikus muzsikája és Fekete Miklós koreográfiája az egész darabot egy nagyon izgalmas, kerek egésszé kovácsolja össze. A Kulisszák mögött című magazinműsor vendége a grandiózus produkció koreográfusa, a tánckarvezetője, Fekete Miklós volt.

A Menyasszonytánc című klezmer-musicalről bővebben írunk a Győr+Hetilap frissen megjelenő számában.

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház |
likeold
a fb oldalunkat