Hirdetés
Vakáció a koronavírus után

Maszkban a tengerparton sem jó nyaralni

Fotó: Kisté
Tóth Vivien
2020.05.27. 17:56

Elindult a turistaszezon a világban, de sok még a korlátozás egészségünk védelme érdekében, és az emberekben is rengeteg a kétely. A foglalásokkal kapcsolatban kérdeztük egy utazási iroda ügyvezetőjét, és olvasóinktól is érdeklődtünk idei nyaralási terveikről.

Hirdetés

Micsinai János, az ÉTK Print utazási iroda ügyvezetője szerint az előfoglalások évek óta nagyon népszerűek a kedvezmények miatt. Az őszi időszaktól, a tavaszig tartó időszakig ennek arányában idén se volt változás, sokan lefoglalták az ez évi nyári üdülésüket. A március itt is változásokat hozott, csekély volt az érdeklődés, sorra mondták le az emberek a foglalásokat, külföldről inkább a hazajutás volt a fő céljuk a magyaroknak.

„A járvány lecsengése révén, a május már fellendítette a turisztikai piacot, megnőtt a kereslet az utazásokra, de számok tekintetében főleg a 2020-2021- es téli időszakra, illetve a 2021-es évi hajóutakra van nagyobb érdeklődés. Autós utazásoknál Horvátország, Montenegró, Ausztria, és Szlovénia a népszerű a pihenni vágyók körében, de a belföldi utazások száma is megnövekedett.” -nyilatkozta a Győr+ Médiának.

Hirdetés
Illusztráció: Pixabay

Az aggályok csillapítása érdekében, az utazási irodák számos könnyítéssel segítik a klienseiket, például a módosítási díj nélküli foglalás, kötbérmentes törlés az indulás előtti 14. napig, illetve hajóutak esetén az indulás előtti 48 órával is módosíthatnak az utasok, díjfelszámolás nélkül, másik időpontra.

Az általunk megkérdezett emberek, különbözően válaszoltak arra kérdésünkre, hogy hova készülnek az idén nyaralni.

Fehér Szilvia (36), az Audi gyárban dolgozik, eddig kislányuk születéséig minden évben külföldön nyaraltak. A család bővülése óta azonban a Balatont részesítik előnyben. Most is oda terveznek menni augusztus végén. Korábban az volt fontos nekik, hogy gyerekbarát hotel legyen medencével, és közvetlen a vízparton helyezkedjen el. Idén azonban a tömeg elkerülése miatt inkább az apartmant választják.

Fotó: Pixabay/Hegyi Zsolt

Ezzel szemben Horváth Noémi (32) a férjével már alig várják a külföldi nyaralásukat, ők mindketten egy multinacionális cégnél dolgoznak. Olaszország déli részét célozták, azon a vidéken nem volt olyan számottevő a megbetegedések száma. Ha kifognak egy akciós repülőjegyet, bátran vágnak bele az utazásba nyár végén.

Fotó: Kisté

Kispál Mónika (31) egy családi vállalkozású könyvelő irodát vezet. Neki már január óta megvan a foglása a családi nyaralásukra Törökországba. Október végén terveznek utazni férjével és három éves kislányukkal.

Illusztráció: Pixabay

Lemondani nem szeretné. Reménykedik, hogy az őszi szezonra már jobb lesz a helyzet, de ha a korlátozások maradnak, elképzelhető, hogy elhalasztják a vakációjukat.

„Ha végig maszkban kellene lennünk, az elvenné az élményt, elképzelhető, hogy az visszatartana minket” – vélekedett.

Vannak akiknek az üdülésébe nem csak a vírus szólt közbe, hanem a szabadságok hiánya is. Móricz Virág (35) óvodavezető egy magánóvodában. A családjával a Balatont tervezik nyárra. Az óvodák leállása miatt sok szabadságot kellett kivennie, így egy hosszú hétvégét iktatnak csak be a naptárba, amit a kislányuk nyert egy szépségversenyen. Elmondása szerint őket a korlátozások nem fogják zavarni, a hely adottságai révén sok szép kirándulóhely van a közelben, amit szeretnének majd felfedezni.

A legtöbb utazási korlát napról-napra változik, sok már az enyhítés, de gondtalan nyaralásról még egyelőre nem beszélhetünk. Továbbra is bármelyik országba tervezzük a nyaralást, utána kell nézni a helyi rendeleteknek, és a maszk, illetve a távolságtartás betartásának szükségességéről is.

A magyarok népszerű utazási célja Horvátország, ahová átengedik a határon azokat, akiknek foglalt szállásuk van. Viszont a vendégszám korlátozása itt is érvényes, így az adott szálláson a részletekről mindenképp előre érdemes érdeklődni, elkerülve a kellemetlen meglepetéseket.

Illusztráció: Pixabay

Szlovéniába május 31-től az EU-s polgárok szabadon beléphetnek, amennyiben egészségesek, betegség tüneteit nem mutatják. Olaszországba az uniós állampolgároknak június 3-tól lehet a határt átlépni.

Ausztria csak Csehország, Magyarország és Szlovákia előtt nyitja meg a határait, június 15-től.

Holler Máté (22) éves, szerelőként dolgozik, évek óta a horvátországi Sukosan nyaral a családjával. Idén azonban a hagyományukat felülírta a vírus, üdülést most egyáltalán nem terveznek. Főként nagyszüleit félti, hogy vírushordozóként nehogy megfertőzze őket, illetve a határ átlépések körülötti bonyodalmak is közrejátszottak hogy most kihagyják az üdülést.

Illusztráció: Pixabay

„Ki tudja, hogy alakul a gazdaság, legalább spórolunk egy kicsit, és a családomat is meg tudom védeni az esetleges megfertőzéstől.” – mondta Máté.

Olvasóinkat is megkérdeztük közvélemény kutatás keretében, hogy idén terveznek -e nyaralást:

A szavazatot leadó emberek véleménye alapján, csupán 18 százalékuk halasztaná el az üdülést (133 szavazat), 32 százalék gondolja úgy, hogy félelem nélkül, külföldre megy nyaralni (233 szavazat), és olvasóink fele (366 szavazat), gondolja úgy, hogy most inkább maradna belföldön, és ott élvezné ki a vakációját.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #turizmus |
likeold
a fb oldalunkat