Marika néni 100 éves lett

Garamvölgyi Imre
2023.02.04. 20:49

Győri otthonában köszöntötte dr. Dézsi Csaba András polgármester Dunszt Józsefnét, aki január 21-én töltötte be 100. életévét. Marika néni a mai napig ellátja magát, gobelinképeket készít, és mindennap olvas a Bibliából.

Marika néni 1956-ban költözött be a városba, addig a vidéki emberek mindennapjait élte Rédén, ahol édesapja erdőőrként dolgozott. Dunszt Józsefné Győrbe is magával hozta az erdő szeretetét, hisz 1957-ben a saját kezével ültetett el a Móricz Zsigmond rakparti háza udvarán három nyírfát, amelyek mára valódi óriásokká nőttek.

Velem együtt öregedtek meg” – mondta a százéves asszony. „Szívesen emlékszem vissza a rédei nyírjesre, szerettem nézegetni, ahogy a szélben hajladoznak, talán ezért is ültettem ezeket ide az udvarunkra” – tette hozzá.

Dr. Dézsi Csaba András kérdésére Marika néni elmondta, a háború kivételével szívesen gondol vissza az eltelt évszázad szinte minden pillanatára. Szép emlékeket őriz, pedig sok és kemény munkával telt a fiatalsága.

Fiatalabb koromban a földtulajdonosok mindig azt mondták: hívjátok a Marit, ő jól tud kapálni – merengett a régi történeten. „Aztán amikor Győrbe költöztünk, a gyerekek azt mondták: anyu, urak lettünk, még fürdőszoba is van…” – nevetett az idős hölgy.

Marika néni a mai napig önellátó, reggelit, vacsorát készít magának, mos és takarít a lakásban, a lánya szerint sokszor még az ablakokat is maga pucolja meg. Tavaly szeptemberig rendszeres látogatója volt a piacnak, ezt is csak azért hagyta abba, mert a gerince már nem bírja a hosszú sétákat. Természetesen a szellemi táplálék sem maradhat ki az életéből, gobelinképeket hímez, amelyek két szobájának falát díszítik szépen bekeretezve. A hímzés mellett olvas is. Minden este előveszi a Bibliát, amiből megoldásokat keres a világ gondjaira.

„Jó Biblia-olvasó vagyok. Megnézem mindennap a híreket és azt látom, hogy a világ vezetői nem találják a kiutat a problémákból. A megoldás pedig benne van a Bibliában. Beteljesedik az az imádság, hogy jöjjön el a te országod. Nem fönn a mennyben, hanem itt a földön is, mert a szelídek őrzik meg a földet…” – mondta.

A polgármester Győr város ajándékain kívül Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait is elvitte a százéves asszonynak, aki vidáman koccintott egy pohár alkoholmentes pezsgővel a város első emberével.

Kapcsolódó témák: #életmód | #köszöntés | #szépkorúak | #születésnap |