Receptek a jó házassághoz

Maradjunk együtt!

Fotó: Győr+ TV
J. Kovács Andrea
2022.02.18. 10:51

A jelenleg is zajló Házasság Hete című rendezvénysorozat minden évben a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Hirdetés

Zsúfolásig megtelt a tanítóképző Barsi Ernő terme érdeklődőkkel Lackfi János költő, műfordító és felesége, Bárdos Júlia előadásán. Jó volt hallgatni a hat gyermekes, négy unokás házaspár történetét  megismerkedésüktől kezdve egészen napjainkig. A József Attila-díjas költő könnyed, szórakoztató stílusban beszélt házasságuk örömeiről és gondjairól, azt hangsúlyozva, hogy minden problémás helyzetből van kiút. Találjuk meg és maradjunk együtt!

„A legjobb házasságnak is krízisekkel van kikövezve az útja, hiszen ha valaki állást vált, költözik vagy gyermeke születik, az tulajdonképpen krízis. A pszichológusok szerint sok mindent, ami természetes velejárója az életünknek, krízisként élünk meg. Ha van két szerelmes, aztán jön a kapcsolatukba egy gyermek, majd még egy gyermek, akkor mindenkinek megkérdőjeleződik a helye. Hol is vagyok én ebben a történetben? A család mindig egy akrobata mutatvány a cirkusz kupolájában. Mindig van, aki zuhan, mindig kell egy kéz, aki elkapja és földobja a levegőbe. Az összhang a legfontosabb, az, hogy kövessük egymás lelki mozgását.

Személyes tanúságtételünkkel próbálunk olyan pontokat adni a többieknek, amelyek által felismerhetik: nincsenek egyedül a párkapcsolati gondjaikkal. Más is kijött belőle. Mindannyian jövünk valahonnan és a házasságkötéskor nem szoktunk elszámolni azzal, ami a magunkkal hozott batyunkban van. Később kiderül, hogy időzített bomba is akad benne. Jó lenne már az elején nekifogni és az időzítést leállítani, ehhez azonban meg kell ismerjük egymást. Egy csomó kis zsákutcája van a házasságnak, amelyek közül néhányat talán megoszthatunk a hallgatósággal. S ezzel együtt azokat a megküzdési módokat, amikkel nekünk sikerült túljutni rajtuk. Minél több krízisen megy át valaki, annál nagyobb extázisok vannak. Amikor egy hegyre mászunk felfelé, izzadunk, szuszogunk, elfáradunk, de ha felérünk és kitárul a teljes panoráma, akkor látjuk, hogy volt értelme.” – mondta a Győr+ Médiának Lackfi János.

Feleségét, Bárdos Júliát arról kérdeztük, mi kell a jó házassághoz?

„Sok türelem, kitartás, kedv az újrakezdéshez és egyfajta rendszer. Utóbbi nekünk nagy lecke volt, egyikünk sem tudott így gondolkodni. Amikor jöttek a gyerekek, kiderült, hogy erre igenis szükség van, mert különben elveszünk a részletekben és egymásra nem marad időnk. Egy szép példázat sokat segített nekem a hétköznapokban: ha egy üveget meg akarunk tölteni, akkor először nagy köveket rakunk bele, aztán kisebbeket, utána a kavicsokat, s akkor még fér bele homok, víz is, egészen elámulunk rajta, hogy mennyi minden. De ha nem a nagyokat rakjuk be először, akkor később azok nem férnek bele. Tehát tisztázni kell, hogy mik az igazán fontos dolgok, amiket mindenképpen szeretnénk, ha benne lennének a napjainkban. Nekünk ilyen „nagy kő”, hogy egymásra és az Istenre legyen időnk.”

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Házasság hete | #híradó |