Már kilencven műtétet végeztek el Győrben DaVinci robottal

Hajba Ferenc Fotó: Vig Norbert
2024.05.25. 19:31

Az egészségügyi kutatásban, fejlesztésben, oktatásban és a gyógyításban minőségi távlatot jelent a győri Széchenyi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, és a Petz Aladár Egyetemi Kórház szombaton aláírt, széles körű együttműködése.

Dr. Jávor László, a kórház főigazgatója köszöntőjében elmondta: stratégiai együttműködésről van szó, résztvevői a legújabb kihívásokra keresik a közös, korszerű válaszokat. Már most sokoldalú eredménye van az eddigi kapcsolatnak, a Széchenyi István Egyetem például a kórházban működteti a tavaly év végén beszerzett DaVinci robotot, mellyel eddig összesen kilencven – urológiai, mellkassebészeti és nőgyógyászati – műtétet végeztek el. A berendezést az oktatásban és a kutatásban is eredményesen használják.

Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora felidézte, hogy tizennyolc évvel ezelőtt jelen volt a társadalmi összefogással, dr. Dézsi Csaba András professzor szakmai irányításával és vezetésével létesült szívcentrum avatásán, ahol már rengeteg beteget gyógyítottak meg a korszerű beavatkozással. A Semmelweis Egyetem közel áll ahhoz, hogy a világ legjobb száz egyeteme közé bekerüljön, de gyógyító munkája szempontjából már most is a világ ötödik orvosegyetemének számít, hangsúlyozta a rektor. Ami eddig nekünk hiányzott, az az a színvonalas informatikai, mérnöki háttér, melyet ezzel az együttműködéssel megteremtettünk, fogalmazott Merkely professzor.

Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a tudomány természetes igényként értelmezte az orvosok és a mérnökök együttműködését, melyet az egészségügyi kutatások és fejlesztések nem nélkülözhetnek. Ezt ismerte fel a Semmelweis és a Széchenyi egyetem, valamint a győri kórház. Ettől az együttműködéstől sok szakterületen várunk fontos eredményeket, mondta.

Az érintett intézmények már most izgalmas eredményeket tudnak felmutatni az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban, derült ki az aláírás ünnepségén. Elindítják a szülésznő mesterképzést, a konduktív pedagógia keretében pedig a két egyetem Pető András kart működtet, ahol a képzésen kívül a mesterséges intelligencia felhasználásával mozgáselemzéseket végeznek, például a szem és a kéz mozgásának a harmóniáját vizsgálják. Ősszel többek között a digitális fogászat kialakítására, kutatására fókuszálnak.

Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár dr. Dézsi Csaba András polgármester jelmondatára utalva úgy fogalmazott: Szívügyünk a magyar felsőoktatás, melyben igazi vérfrissítés ez az együttműködés.

Dr. Szepesváry Zsolt, a kórház urológiai osztályának vezető főorvosa, az egyetem dékánhelyettese mutatta be a DaVinci robotrendszert Hangsúlyozta: nem autonóm berendezésről van szó, csak azt csinálja, amit a kabinban ülő, s ott a műtéti területet három dimenzióban látó orvos karok és pedálok mozgatásával utasításba ad neki. Ez a technológia olyan műtétek elvégzésére is alkalmas, amelyeket korábban nem lehetett elvégezni.

A robotasszisztenssel személyre szóló terápiát tudnak megtervezni, pontosabban meg lehet ítélni a szövődmények kockázatát is. Folyamatosan képzik ki a győri és a más városokban, akár külföldön működő kórházak orvosait a beavatkozásra. Győrben tavaly december végén hajtották végre az első műtétet Győrben a robottal, most már túl vannak a kilencvenen. A legtöbb beavatkozás urológiai, többek között prosztata eltávolítására irányuló műtét volt, de mellkassebészeti és nőgyógyászati operációkat is végeztek vele.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #fejlesztés | #Győr |