Májusi tippek a díszkertgondozáshoz

Fotó: Shutterstock / Fotohunter
Nagykutasi Viktor
2020.05.13. 06:15

Sajnos 2020 bőven okoz meglepetéseket, akár az időjárásra, akár a járványhelyzetre gondolunk. Kertbarát szemmel utóbbinak jó oldala is van, hiszen a kertünk biztonságos hely, ahol levegőn lehetünk és kikapcsolódhatunk, erőt meríthetünk, mint ahogy teszi ezt a cikk szerzője, Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke is.

Sajnos az év nagyon csapadékszegényen indul. Győr környékén áprilisig 86 mm csapadék esett. Jómagam már március első hetében bekapcsoltam a locsolórendszert, hidegebb napokon pedig nem győztem leüríteni. Nem is beszélve a dézsás növényekről, melyből szintén van több a kertben, s akik nem tettek ugyanígy, azoknál előfordul, hogy az edényben vagy dézsában nevelt növényeik a télen sajnos kiszáradtak.

Ha most ültetünk dézsába, edénybe vagy virágládába növényt, arra ügyeljünk, hogy az edény alján legyenek legalább 1-1,5 cm-es átmérőjű lyukak. Sőt, nagyobb edényeknél az alsó 5-10 cm-re teszek vízelvezetőnek apró, de nem poros kavicsot is. A garázsban, teraszon, verandán teleltetett növényeinket már biztonsággal kitehetjük a szabadba. Érdemes borús időben vagy késő délután kitenni a növényeket, mert a fényszegény környezetből kikerülve könnyedén maradandó napégést szenvedhetnek.

Érdemes a talaj felső rétegét megújítani. Egy háromágú kapával vagy egy meghajlított villa segítségével a talajt távolítsuk el, ügyelve a gyökérzetre. Akár az alsó régióval is tehetünk ugyanígy. Távolítsuk el a régi földet és tegyünk a helyére jó minőségű kerti föld (2/3) és érett komposzt (1/3) keverékét, vagy jó minőségű virágföldet. Átültetést követően ne locsoljuk meg tápoldattal, azzal legalább 2-3 hetet várjunk. Az alapos locsolást viszont ne felejtsük el. Ha nem akarunk folyamatosan tápoldatozni, érdemes már az átültetésnél a talajba tartós, úgynevezett burkolt tápanyagot keverni, így akár 2-3 vagy 5-6 hónapra is megoldottuk a folyamatos tápanyag-utánpótlást. A teleltetésből elővett dísznövényeknél sokszor rovar kártevők szívogatását láthatjuk, ezeket érdemes spilan hatóanyagú permettel, 4 g/10 l locsolóvízzel beöntözni, és 14 nap múlva megismételni.

Fotó: Pixabay

Sok kertbarát kérdezi, hogy érdemes-e a gyepet szellőztetni. Igen, és még májusban sem késő fűnyírást követően késes gyepszellőztetővel egy irányban megjárni. Ha nagyon ritka lett, érdemes 2-3 dkg/nm fűmagkeveréket rávetni. Ezt követően 2-3 hétig ne adjunk tápanyagot a fűnek, főleg ne sima nitrogén műtrágyát, mert attól csak nyúlik a fűszál. Az igazi gyeptrágyák nitrogént, foszfort, káliumot és még mikro- és makroelemeket is, főleg vasat tartalmaznak. Így kapunk szép zöld, tömött, egészséges gyepfelületet.

A fű nyírásánál ne feledkezzünk meg a 2/3 szabályról, ami azt jelenti, hogy a fű 1/3-át szabad csak levágni, és ha kicsit nagyra nőt, inkább két részletben vágjuk le és hozzuk vissza a szokásos vágási magasságra, mélységre. 10-12 év után érdemes megújítani, vagy újból vetni a füvet, ha folyamatosan szép gyepfelületet szeretnénk, amit locsoljunk is! Ha van automata locsolónk, minden másnap 3-5 mm csapadékot (azaz 3-5 liter víz/nm) adjunk neki. Ha naponta locsoljuk, számítsunk rá, hogy ezzel kedvezünk a gombás betegségeknek vagy a kalapos gombák megjelenésének és akár a mohásodásnak is, főleg, ha árnyékos a területünk. Ha kézzel locsoljuk vagy tömlő végén lévő billegő szórófejjel, akkor heti 2-3 locsolás is elegendő, de ilyenkor, ha lehet, inkább több vizet juttassunk ki.

A legjobb a kora reggeli órákban locsolni, és ha lehet, állott vízzel, ami ilyenkor levegő hőmérsékletű, így nem hűtjük le nagyon a növényeinket és a környezetüket. A legnagyobb melegben még a gyepet se locsoljuk. A növényeink a locsolóvizet borús időben vagy a reggeli órákban tudják a legjobban hasznosítani.

Fotó: Pixabay

Sokakat zavar, ha a gyepfelületben megjelennek a gyomok, főleg a gyermekláncfű és a fehérhere a legnagyobb ellenség. Kapható többféle gyepgyomirtó, de ezek használatával vigyázzunk, mert ha évi két alkalomnál többször használjuk vagy túladagoljuk, akkor nemcsak a gyomot, hanem a gyepfelület környezetében lévő dísz- és haszonnövényeket is károsítja. Rendszeres gyepnyírással (4-6 cm között), megfelelő tápanyag-juttatás mellett évi kétszeri levegőztetéssel viszonylag gyommentesen tartható a zöldfelületünk.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát |