Magyarok Kenyere: 18,5 tonna lisztadomány

Zombai-Kovács Ákos
2023.11.20. 12:33

300 gyűjtőponton mintegy 1100 tonna búza gyűlt össze a „Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem” idei programja keretében. Győr-Moson-Sopron Vármegyében 214 gazda vett részt a jótékonysági sorozatban, akik közel 31 tonna búzát adtak össze, amiből 18,5 tonna lisztet őröltek a csornai malomban. A program vármegyei adományozó ünnepségét hétfőn, a kormányhivatal dísztermében tartották, ahol díjazták az idén először kiírt Magyarok Kenyere rajzpályázat legjobbjait is.

Együtt énekelték a nemzeti Himnuszt a Magyarok Kenyere Program vármegyei adományozó ünnepségének résztvevői. Idén már 13. alkalommal zajlott a most már határon átnyúló sorozat, melynek célja, erősíteni az összetartozást. „Nagy öröm, hogy évek óta sokan csatlakoznak a Magyarok Kenyere programhoz és hálás köszönet a vármegyei gazdáknak, hogy most is sokan gondolták úgy, segítenek azoknak, akik nélkülöznek vagy rászorulnak” – mondta köszöntőjében Széles Sándor vármegyei főispán.

Csorna polgármestere a közösség és az összetartozás fontosságát emelte ki beszédében. ”Több mint 10 éve működik kiválóan ez a program, ami a közösség erejét és az összetartozást jelképezi, követendő példát mutat mások számára is, külön öröm, hogy az összegyűlt lisztadományt a csornai malomban őrölték” – emelte ki dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere.

A nemzeti Agrárkamara vármegyei elnöke kiemelte, Győr-Moson-Sopronban 214 gazda vett részt a programban és segítette búzaadományával a rászoruló szervezeteket. “214 gazda csatlakozott a programhoz idén, ők közel 31 tonna búzát adományoztak, amiből 185 tonna lisztet tudtunk megőrölni, ebből 11,5 tonna került 16 vármegyebeli szervezetekhez és intézményekhez, a többit Kárpátaljára juttattuk el” – hangsúlyozta Németh Gergely, a NAK vármegyei elnöke. A Magyarok Kenyere program projektvezetője is megköszönte mindenki részvételét az idei adománygyűjtésben.

”Jó érzés elmondani, hogy ma már nem csak idehaza sikeres a Magyarok Kenyere program, de eljutottunk a határokon túlra is, a diaszpórában élő magyarok is várják, hogy nekik is jusson az összegyűlt lisztadományból, vagyis sikerült reményt ébreszteni bennük is és jövőt mutatni nekik” – mondta Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Alapítvány projektvezetője.

A lisztadományokat Fazakas Márton csornai premontrei apát áldotta meg, majd azokat jelképesen át is adták a 16 kedvezményezett szervezetnek és intézménynek. Az adományozó ünnepség az idén először kiírt Magyarok Kenyere óvodás rajzverseny legjobb alkotóinak jutalmazásával ért véget, ennek keretében összesen 12 vármegyebeli apróság díjazott az agrárkamara.         

Galéria: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #adomány | #jótékonyság | #magyarok kenyere | #ünnepség |