Hirdetés
Ügyészség

Maffiamódszerekkel zsarolták munkatársukat

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.08.30. 10:34

Elképesztő esetben fellebbezett a Győri Fellebbviteli Főügyészség. Emberrablás, zsarolás, bántalmazás is a bűnlajstrom része.

Hirdetés

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a vádlottak bűnösségének további bűncselekményben megállapítását és büntetéseik súlyosítását is indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlottak az alkalmazottat személyi szabadságától megfosztva, erőszakkal, élet és testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel, felfegyverkezve, neki súlyos sérülést és súlyos egészségromlást okozva számoltatták el a bevétellel.

A Győri Törvényszék a július 2. napján kihirdetett ítéletében a vádlottakat társtettesként, illetve bűnsegédként, különösen súlyos hátrányt okozva elkövetett emberrablás bűntette miatt 5 és 7 év közötti fegyházbüntetésre, 5-5 év közügyektől eltiltásra, illetve 7-7 év időtartamú kiutasításra ítélte.

Hirdetés

A nem jogerős ítélet szerint a kínai állampolgárságú, letelepedett vagy magyarországi tartózkodási helyű vádlottak, miután négyükben az a meggyőződés alakult ki, hogy az áruházukban dolgozó sértett sikkaszt, az alkalmazottat egy ötödik, magyarul jól beszélő társuk segítségével elszámoltatták.

Ennek során az irodában a táskáját és ruházatát ellenőrizték, majd kiabálva, fenyegetőzve felelősségre vonták a kevés bevétel miatt, aztán rángatva, taszigálva levitték a pincébe, ahol eszközökkel is bántalmazták, menekülési próbálkozásait erőszakkal megakadályozták, és közölték vele, hogy addig nem engedik ki, amíg rájuk nem írattat kocsit, házat. A nő végül egy nagyobb összegről szóló tartozáselismerő nyilatkozatot írt, aláírt és felolvasott, amit videofelvétellel rögzítettek is. Ezt követően a súlyos sérülést és sokkot is szenvedett sértettet elengedték. 

A másodfokú ügyészség szerint a súlyos egészségromlás értékelést nyer az emberrablás minősített esetében, amelyet mindegyik vádlott társtettesként követett el, emellett azonban súlyos testi sértés bűntettében is megállapítandó a bűnösségük. A büntetés kiszabása során irányadó 14 év középmértéktől pedig valamennyi vádlottnál messze elmaradnak a szabadságvesztés büntetések, amelyek – és a közügyektől eltiltások, valamint az egyik kiutasítás – tartamának a felemelése indokolt, a súlyosító körülmények súlya és nyomatéka alapján. 

Mindezekre figyelemmel – és egyebek mellett – indítványozza az elsőfokú ítélet megváltoztatását a fellebbviteli főügyészség.

Forrás: Győri Fellebbviteli Főügyészség elektronikus közleménye

Kapcsolódó témák: #bűncselekmény | #ügyészség |
likeold
a fb oldalunkat