Hirdetés
Április 11.

Ma van a költészet napja: online programok Győrben

Földvári Gabriella
2021.04.11. 08:06

A magyar költészet napját hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból idén a virtuális térben emlékeznek meg győri költők az ünnepről.

Hirdetés

A Győrhöz kötődő költők munkásságába enged bepillantást szintén a könyvtár online programja április 11-től április 18-ig. Naponta más-más költő soraiból idéznek az intézmény honlapjának nyitóoldalán, s ugyanazon a napon ugyanannak a szerzőnek egy-egy költeményét teszik közzé hivatalos Facebook-oldalukon. Lesz, akinek versét csupán olvashatják az érdeklődők, és lesz, aki maga olvassa fel művét. Résztvevők: Pátkai Tivadar, Gülch Csaba, Mechiat Zina, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Szentirmai Mária, Villányi László.

Az Író Alkotók Klubja idén is megemlékezik a költészet napjáról, ezúttal az online térben, YouTube- csatornájukon hallgathatjuk meg a győri költők verseit, melyeket a szerzők maguk adnak elő. Érdekesség, hogy a műsort úgy állították össze, hogy az elhangzó verseket az alkotók telefonra mondták fel, illetve a 2019-ben Szombathelyen tartott stúdiófelvételből válogatták össze. Alkotók: Balassa Péter, Dittrich Panka, Jakab Ibolya Shanti, Kerecsényi Éva, Ötvös Németh Edit, Müller L. Péter, Rozán Eszter, Vönöczkiné Gmeindl Margit, Zsubrits Zsolt. Fotó: Erdős László és Dittrich Panka. A kisfilmet április 11-én a klub a YouTube csatornáján teszi elérhetővé.

Hirdetés

A költészet napjának rendhagyó megünneplésére várják a győrzámolyiakat. Tíz utcában, 3-3 verset helyeztek el a szervezők pénteken délután (április 9-én) pecséttel. A könyvesháztól indulva, az ott található térképek és pecsétgyűjtők segítségével indul a játék.  A feladat, hogy a térkép alapján meg kell keresni a kerítésekre kifüggesztett verseket, elolvasásuk után pedig az ott lévő pecséttel lepecsételni a gyűjtőlapot. A játék végén, a névvel, lakcímmel, telefonszámmal ellátott pecsétgyűjtőt a könyvesházon elhelyezett postaládába kell bedobni. Az állomásokat kedd estig (április 13.) lesz mód felkeresni.

Győri fotósok és verselők összefogásából alakult meg a KÉVE Művészeti Társaság, akik már hagyományt teremtve a Költészet Napja tiszteletére mutatkoznak be. Alkotásaikat ezúttal a virtuális térben rendezett kiállításon láthatják a művészetre fogékony győriek.  A KÉVE (kép vers mozaikszó szemlélteti a művészek összetartozását.

Az online kiállítás az alábbi képre kattintva megtekinthető!

Kapcsolódó témák: #Győr | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat