Lukácsosnak lenni jó!

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.11.22. 09:51

A közelmúltban három Nyitott Kapuk programot is tartott a Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum, és mindegyik teltházas volt, annyira népszerűek az intézmény képzései. Több mint 20 szakmát oktatnak a Lukácsban, ahová az ország minden vármegyéjéből járnak diákok, amire nagyon büszkék az iskolában. A Lukács fő erőssége, hogy egy járműipari életpályamodellt kínál a fiatalok számára, nem véletlenül hatalmas a túljelentkezés a technikumba, ahova már 61 lány is jár.

Egy teljesen átlagos szerdai tanórán járt a Győr+ Média stábja a Lukács Technikumban. Az ország egyik legjobb szakképző intézményében a közelmúltban három nyitott kapukat is rendeztek, mindegyik teltházas volt. Hatalmas az érdeklődés a technikum iránt. ”Kettő plusz egy nyitott kapukat szerveztünk a közelmúltban, akkora volt az érdeklődés és tavaly azt is kitaláltuk, hogy online lehet bejelentkezni a programokra, így azt is megtudjuk, milyen az érdeklődési köre a nálunk továbbtanulni kívánó diákoknak” – mondta Szentpéteri Marianna, a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum igazgatója.

Minden terület népszerű a Lukácsban, de a járműipari képzések kiemelkednek a többi közül. Ezekre sokszoros a túljelentkezés, nem véletlenül. ”Néhány hagyományos képzésre sajnos nincs már igény, azokban mi sem indítunk képzést, ezzel szemben több új képzésünk is indul, ezekre máris nagy az érdeklődés” – tette hozzá az intézmény vezetője. Az igazgató arra is büszke, hogy az ország minden vármegyéjéből járnak hozzájuk. Ez részben a magas színvonalú képzésnek, másrészt a sok, kiváló duális partnernek is köszönhető.Jó hírünk van az egész országban, ami nagy öröm, de ez nem csak az oktatás magas színvonalának, hanem a kiváló duális partnereinknek is köszönhető, a munka és a siker is közös a partnereinkkel” – fogalmazott Szentpéteri Marianna.

Az iskolában egy teljes, járműipari modellt kínálnak a fiataloknak, nem véletlen, hogy a közel 1500 diák közül ma már 61 lány is van. ”Szerintem a járműipari életpályamodellünk rendkívül vonzó a fiatalok számára, erre van már évek óta a legnagyobb „kereslet” a továbbtanulási piacon” – hangsúlyozta az igazgató.

A mostani nyolcadikosoknak még van egy kis idejük, hiszen február 22-ig kell beadni jelentkezésüket valamelyik középiskolába. A Lukácsot várhatóan több ezren jelölik majd meg, akik közül az intézmény még válogathat is jövőre induló osztályaiba.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos