Lovagrendi kitüntetéseket adtak át a városházán

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2023.09.26. 13:11

Orvostudomány, innováció, szakértelem - ezek voltak a jelszavai a kedden délelőtt, a győri városházán tartott ünnepségnek és díjátadónak. A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend eseményén részt vett dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is.

Az eseményen köszöntőbeszédet mondott dr. Dézsi Csaba András, aki külön köszöntötte dr. Velkey Györgyöt, a Magyar Kórházszövetség elnökét, a Bethesda Gyermekkórház főigazgató orvosát, valamint dr. Pellek Sándort, a lovagrend magyarországi nagyperjeljét.

„Mi cselekvő lovagrendnek tartjuk magunkat, annak ellenére, hogy a lovagrendünk az archaikus világból jött” – kezdte, majd rámutatott: „mindig az embert kell néznünk. Úgy határoztunk, hogy a társadalom különböző csoportjaiból többek munkáját is elismerjük” – kezdte beszédében dr. Pellek Sándor. Az idei évben az egészségügy mellett döntöttek, és bár mindenki ismeri a hazai egészségügy hullámzó állapotát, a lovagrend nem a kritikai, hanem az elismerő oldalról közelíti meg az egészségügyet – emelte ki dr. Pellek Sándor.

A lovagrend mai céljairól dr. Bognár László beszélt, rámutatva: ma már nem karddal harcolnak, hanem az elesettek, rászorulók segítése, a katasztrófa sújtotta területeken a sérültek gyógyítása szerepel a céljaik között.

Az ünnepségen részt vett Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója is, aki Reményik Sándor Akarom című versét adta elő.

Az ünnepi ülésen két kitüntetést adtak át. Béres Pálné Fekete Teodóra műtős szakasszisztens, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház munkatársa 40 év munkaviszony után vonul nyugdíjba, szakmai életútjának elismeréseként a lovagrend a Nagyperjeli Érdemrendet adományozta neki.

Dr. Ketzer András baleseti sebész-főorvos, a győri kórházban a gyermektraumatológiai ellátásban végzett több évtizedes munkájának elismeréseként szintén Nagyperjeli Érdemrendben részesült.

„Győr városának sok értéke van, de az igazi érték az ember, és mi most embereket ismertünk el. Fontos, hogy a mai világban példaképeket találjunk” – zárta az ünnepséget Pellek Sándor, aki egyben meg is köszönte dr. Dézsi Csaba Andrásnak, hogy Győr ismét otthont adott az exkluzív ünnepségnek.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt