Hirdetés

Letették a később Balatonig érő bicikliút alapkövét

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2019.10.10. 14:56

Nyúl községben csütörtökön letették a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárút alapkövét. A beruházás a Modern Városok Program keretében jöhet létre.

Hirdetés

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos utalt rá: 2020-ban ezen a vidéken is áthalad az öt földrészt érintő Giro d’Italia mezőnye, így a tévén keresztül sokmillió ember láthatja ezt a csodálatos tájat.

A kormánybiztos szerint a leginkább közkedvelt bicikliút a Balaton körül található, a másik pedig a még nem teljesen kiépült Duna-menti kerékpárút. A hazai finanszírozású projekt keretében Győrtől Pannonhalmáig érő bicikliútnak folytatása is lesz, több részletben és forrásból egészen Veszprémig húzódik, ahol közvetlen kapcsolat van a balatoni úthoz.

Hirdetés

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője, a bicikliút kezdeményezője arról beszélt: közvetlen kapcsolat alakul ki a települések között, a beruházásnak fontos szerepe lesz a napi ingázásban, s az egészséges életmód, valamint az idegenforgalom szempontjából is igen jelentős lépésről van szó. A kerékpárút 17,7 kilométer hosszú, ebből 11,6 kilométer új szakasz, s 2021-ben készül el.

Győr alpolgármestere, dr. Fekete Dávid arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor és Borkai Zsolt megállapodása révén került be a Modern Városok Programjába ez a bicikliút. A programra szánt pénzből fejlesztették a Xantus János Állatkertet, s nagyon jó készültségi állapotban van a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház mellé tervezett parkolólemez is. „Győr egyre népszerűbb turisztikai célpont, megduplázta a városban eltöltött vendégéjszakák számát, kiépítette az ennek feltételeként működő idegenforgalmi infrastruktúrát, s vonzó programokat kínál az ide érkező külföldi és magyar érdeklődőknek. A bicikliút is hozzájárul majd a város idegenforgalmának további növeléséhez” – fogalmazott az alpolgármester.

„Nyúl területén naponta 10-13 ezer jármű halad át, ennek arányát mérsékelheti a kerékpárút” – osztotta meg reményeit Schmidt Henrik, a falu polgármestere.

„A kerékpárútvonal megvalósítása során kerékpárút-szakaszok és vegyes forgalmú, aszfaltburkolatú útrészek is kiépülnek” – erről már a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Nagy Róbert Attila adott tájékoztatást. Elmondta: a beruházás keretében két új fénysorompóval és félsorompóval biztosított vasúti átjáró létesül Győrújbarát és Écs közigazgatási területén. Három híd is épül, az út mellett hat pihenőhelyet alakítanak ki. Győrújbaráton pedig kézi faragású régiókaput is felállítanak, ennek a főnyílásán halad át a kerékpáros forgalom.

Az építési területen 174 facsemetét ültetnek el. A beruházás nettó összege csaknem 18 milliárd forint, kivitelezője pedig a Colas Út Zrt.

A beruházás alapkövét a nyúli körforgalom mellett tették le.

Szerző: Hajba Ferenc
TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #győri fejlesztés | #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat