Hirdetés
Interjú Kara Ákossal

„Lépésről lépésre fejlesztjük Győrt”

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.10.14. 19:00

Kara Ákos, a győri központú 2-es számú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője Győr és az egész térségünk fejlődéséért és biztonságáért dolgozott az elmúlt években és továbbra ezek megvalósítása a célja. A politikussal az eddig elért eredményeiről és a jövőbeli terveiről is beszélgettünk.

Hirdetés

Tekintsünk vissza az elmúlt időszakra. Mely fejlesztéseket tartja a legjelentősebbnek?

A legfontosabb az, hogy amit ígértem a választóimnak, azt be is tartottam. Felújítottuk a Fekete István Általános Iskolát, elkezdődik a marcalvárosi Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum fejlesztése. Zajlik az új 2×2 sávos, Győr–Pápa közötti út megépítése, és megfelelő ütemben épül a vízi élménypark. Útfelújításoknál kiemelném a városon belül az 1-es út győri keleti bevezetőjének kapacitásbővítését. Az ipari park jobb elérhetősége érdekében pedig most zajlanak fontos útfelújítások. Elkészült a kórházi parkoló, a Ménfőcsanak–Győrújbarát–Nyúl közötti út felújítása, heteken belül pedig átadjuk a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárutat.

A legnagyobb gond Adyvárosban a parkolási helyzettel van. Mivel tudja biztatni az ott élőket?

A kormány 2,5 milliárd forinttal támogatja Adyváros parkolási helyzetének javítását. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőtársammal közösen az elmúlt hónapokban sok kormányzati egyeztetést folytattunk azért, hogy javítani tudjunk az adyvárosi parkolási helyzeten. Összesen 166 férőhellyel bővülhet a parkolóhelyek száma a Kodály Zoltán utcában és a Földes Gábor utca Ifjúság körút felé eső részén. A fejlesztés részeként jelentősen megújul a Kuopio park egy része is, és további járda- és útfelújításra is sor kerül. Sikeres közbeszerzési eljárás esetén a munkák látványos építési része várhatóan a jövő év tavaszán kezdődhet majd el. Összességében tehát komplex fejlesztés történik, ami nem csak új parkolóhelyeket hoz létre, hanem Adyváros egy része is megújul. Nekem képviselőként az a célom, hogy a jövőben, más városrészekben is legyen hasonló fejlesztés.

Az utak állapotával kapcsolatban is sok a kifogás az autósok részéről. Mire számíthatnak a közlekedők?

Jelentős útfejlesztések, útfelújítások valósulnak meg városunkban. Emlékezhetnek rá, hogy a kezdeményezésemre újították fel az Ifjúság körutat, így épült meg az úgynevezett Praktiker-körforgalom is. Kiemelve néhányat a mostaniak közül, többek között bővül a Tatai út és a 81-es út csomópontjában a körforgalom, és kétsávosra szélesítik a Tatai út egy részét, valamint felújítjuk az Ipar utat is. A megye egyik legnagyobb összegű beruházása zajlik a Győr és Pápa közötti 2×2 sávos új út megépítésével. Ennek korábban magam voltam a kezdeményezője dr. Kovács Zoltán pápai képviselőtársammal együtt. Emellett sikerült kormányzati forrást szerezni a 82-es út új győri bevezetőjének tervezésére. Ez a munka jelenleg is folyik. A következő kormányzati ciklusban megkezdődhet ennek a fontos, új útnak a megépítése.

A napi feladatai között mik a prioritások? Avasson be, hogyan telik egy napja!

Az időbeosztás az országgyűlési képviselői munkámra épül, ha ülés van, szavazás van, akkor ott kell lenni a Parlamentben. A budapesti napokon kopogtatok a minisztériumokban a helyi fejlesztések megvalósítása miatt. Ezenkívül amennyi időt csak lehet, a választókerületemben töltök. Mindennap van valamilyen esemény és feladat vagy Győrben, vagy vidéken. Olyan képviselő vagyok, aki folyamatosan sok projektet, fejlesztést kezdeményez. Szívósan hajtom a dolgokat, az Evangélikus Sziget teljes felújításáért például húsznál is több kormánytagot, államtitkárt, helyettes államtitkárt kerestünk fel végül. Az országgyűlési feladatok mellett a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja elnevezésű projekt miniszteri biztosa vagyok. A műtárgy megépítésének 90 százalék fölött van a készültsége. Régi-új feladatom miniszteri biztosként még a Győr és térségének szakképzési fejlesztésével összefüggő koordinációs feladatok ellátása. A PÁGISZ mostani fejlesztése részben ehhez a munkámhoz tartozik. Istennek hála van a két fiam is, akik mellett apaként örömmel állok helyt. A kevés szabadidőmben pedig ott az elmúlt hónapokban talált új kikapcsolódási forma, az olasz nyelv tanulása.

Fotó: O. Jakócs Péter

Ma már elengedhetetlen, hogy egy politikus folyamatosan jelen legyen a közösségi médiában, Ön is ezt teszi. Milyen a kapcsolata a választóival?

Mindig törekedtem arra, hogy erős emberi, személyes kapcsolatokat alakítsak ki. Az elmúlt 20 év közéleti időszakában mindig arra törekedtem, hogy a lehető legtöbb meghívásnak eleget tudjak tenni. Amikor évekkel ezelőtt elértük az 5000. közösségi vagy szakmai rendezvényt, amin részt vettem, már nem számoltuk tovább a kollégáimmal. Szeretem a munkámat, hálás vagyok az itt élőknek, hogy dolgozhatom a városért, a térségért. Szerintem nagyon fontos, hogy az országgyűlési képviselő a választóival napi kapcsolatban legyen. A járvány alatt nyilván nem működhetett rendesen a személyes kapcsolattartás, akkor vezettem be a telefonos fogadóórát. Nagyon bejött, de azóta újra vannak és lesznek is hamarosan ismét személyes fogadóórák is. Dr. Medgyasszay László képviselő úr volt a tanítómesterem, mellette sokat tanultam arról, hogy egy országgyűlési képviselő mikor jár jó úton. Idén töltötte be a 80. életévét! A Jóisten éltesse még nagyon sokáig egészségben, szeretetben és hitben. Nagyon sokat köszönhetek neki és örökké hálás vagyok azért, hogy „inaskodhattam” mellette. Ha már rákérdezett, a közösségi médiával kapcsolatban pedig minden új ötletet, véleményt örömmel fogadok…

Tudatosság jellemzi képviselői munkáját.

A képviselői munka a tudatos fejlesztésekről szól. Az egyik legfontosabb célom, hogy az egészségügyi alapellátás, tehát a háziorvosi ellátás feltételei rendben legyenek. Évek óta szívósan dolgozunk ezért, így Győrben és a térségben már 20 orvosi vagy védőnői rendelő újulhatott meg. Győrben például a Tihanyi úti rendelő újult meg és jelenleg is zajlik Szabadhegyen a rendelő felújítása. Mivel a jövőt a gyerekek jelentik, ezért kiemelten fontos feladatnak tartom a gyermekneveléssel kapcsolatos intézmények fejlesztését. Győrben bölcsődék, óvodák újulnak meg, vidéken bölcsődék épülnek, óvodák bővülnek. Zajlik a templomfelújítási program is. Minden olyan projektet, amely a hagyományos értékrendet, a hagyományos közösségeket erősíti, segítjük, támogatjuk.

Ezek mellett rendkívül fontosnak tartom a gazdaságfejlesztést. Ahogy az országban, úgy Győrben is 2010 óta célzott gazdaságélénkítés zajlik annak érdekében, hogy minél több biztos munkahely legyen városunkban. Ezért a kormány és a helyi cégek is sokat tettek, a legnagyobb köszönet azonban az embereknek jár azért, hogy mindig, így a járvány alatt is megfeszített erővel dolgoznak, dolgoztak. Így tudtuk nagyon gyorsan újraindítani a gazdaságot és ennek eredményeként jelenleg is példa nélküli gazdasági növekedés zajlik az országunkban.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

A jövőben továbbra is Győr és az egész térség fejlődéséért és biztonságáért szeretnék dolgozni. Jövőre válaszút előtt áll az ország, hiszen választás lesz. Az egyik utat mi képviseljük azzal, hogy kiállunk a nemzeti és a helyi hagyományainkért, és mindeközben a világszerte elismert magyar innovációval és kreativitással a legélhetőbb, legsikeresebb, legbiztonságosabb országok között akarunk maradni. A másik út, amelyet a baloldali pártok képviselnek, egy teljesen más világot hozna, amely a bevándorlókat támogatná és nem a magyar családokat. A baloldali pártok nem változnak meg, újra kiszolgáltatnák az országot a külföldi érdekeknek, beengednék a Brüsszelből támogatott civileket az óvodákba, iskolákba, és olyan ideológiákat honosítanának meg, amelyek teljesen idegenek a magyar hagyományoktól.

Azt kérem a győriektől, hogy támogassák továbbra is a családokat támogató, a lépésről lépésre fejlesztéseket megvalósító, értékteremtő és értékőrző munkánkat.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr | #közélet |
Hirdetés