Legyünk óvatosak a digitális térben

Fotó és szerző: Pécskai István
2024.02.22. 21:03

Kiszolgáltatott csoportok a digitális világban címmel tartottak konferenciát a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán. Az előadók a fogyasztóvédelmet, a pénzügyeket és e-platformokat érintő digitalizáció rejtelmeibe avatták be a hallgatókat és az érdeklődőket.

,,A Széchenyi István Egyetem elkötelezett a digitális technológiák kutatása iránt, jogi szempontok tekintetében is – árulta el dr. Glavanits Judit tanszékvezető egyetemi docens.

A Digitális Közösségek Fejlesztéséért Egyesület, amely nagyrészt kutatókból áll, fogyasztóvédelmi irányba tereli ezeket a kérdéseket. Mindez a kiberbiztonságtól egészen a civil jog teljes spektrumának átfedését jelenti. Az együttműködésünk kiegészül a Magyar Tudományos Akadémia civilisztikai bizottságával, amely a fogyasztóvédelmet szintén elsődleges kutatási szempontnak tekinti. Szeretnénk, ha ezek a fórumok gyakoriak lennének, és rendszeresen találkoznánk. A fókuszba a digitalizációt és a pénzügyeket helyezzük, ezen a téren egymásnak hasznos és gondolatébresztő eszméket tudunk átadni.

Dr. Smuk Péter dékán hangsúlyozta, a mai világban a digitalizációval és a modern megoldásokkal kapcsolatban a jog két kihívással szembesül.

,,Az egyik az innováció és előrehaladás dimenziója, amelyben rendkívül gyakran felvetődik, hogy lehet-e jogi konstruckiókat megvalósítani, amelyek segítik a technikai fejlődést. Ez egy szép kihívás. A másik dimenzió: vannak olyan csoportok, amelyek veszélyeztetettek a digitális fejlődés révén. Bárki lehet veszélyben. A rossz akarat mellett a technikai kockázatok mindenkinek a karrierjére negatív hatással lehetnek – fogalmazott a dékán.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testületét képviselő dr. Tarpai Lajos Tamás a „Fogyasztók sérelmére elkövetett pénzügyi visszaélések a digitális térben” címmel tartott előadást.

,,A kiberbűnözők folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek mások megkárosításával. Ennek egyik formája a pszichológiai manipuláción alapuló kibercsalás, érzékeny információk megszerzése. Kihasználva és visszaélve az emberi naivitással, jóindulattal, figyelmetlensséggel az információkat kicsalják, és felbecsülhetetlen károkat okoznak. Nem válogatnak sem életkor, sem iskolai végzettség alapján” – magyarázta a szakember.