Önökhöz szólunk

„Legyen minden beszélgetésben egy mondat, amit el lehet tenni”

Fotó: Marcali Gábor
Ferenczy Balázs
2021.02.07. 20:36

Önökhöz szólunk rovatunkban ezúttal a Győr+ Rádió legfelkészültebb munkatársa, Farkas Mónika mutatkozik be, aki több szakmai díj boldog tulajdonosa.

Mónika kitűnő alapokra építkezett, a Révai Miklós Gimnázium elvégzése után tanulmányait az akkor induló Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatta.

A csatorna legfelkészültebb műsorvezetője igazi pedagógus alkat, bár magyar nyelv és irodalom, illetve kommunikáció szakon végzett, útja mégis az utóbbi felé vitte.

Fodor Jánossal, a Magyar Rádió akkori műsorvezetőjével készített interjút, aki az intézmény legendás Pagodájába invitálta. Kolléganőnk ekkor, ott „fertőződött” meg a rádiózással. A kezdetekben csak csendes megfigyelőként, később asszisztensként, majd riporterként is kipróbálhatta magát.

Az áttörést egy hangos, színes riport hozta meg, amelyet a BKV-ellenőrökről kellett készítenie. Ezután 8 évig vezetett műsorokat a Petőfi Rádióban, a csapat meghatározó tagja volt.

A sikeres karrierkezdet után változásra vágyott, Krétára, Görögországba vitte az élete és a szíve, majd visszatért a gyökerekhez, Győrbe. Egyértelmű volt, hogy hosszú évek kihagyása után újra a médiában fog dolgozni.

A város életével kapcsolatos háttéranyagokat, riportokat, kulturális beszámolókat szállít a Győr+ Médiánál. Jelenleg a Győr+ Rádió Győr+ Este című műsorát szerkeszti és vezeti. Megtalálta számítását a képernyőn is, nagy sikerrel készíti a Győri Nemzeti Színház Kulisszák mögött című magazinműsorát, de sokan kedvelik a Győr+ Rádió Divertimentóját is, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar vezényel, emellett keddenként jelentkezik a Vaskakas Bábszínház magazinjával. Munkáját 2016-ban a Városi Sajtódíjjal ismerték el, ugyanazon év végén pedig a Pethő Sándor-díjat is neki ítélték oda.

Örömmel emlékszik vissza a médiabálokról való élő közvetítésekre, az EYOF-on végzett munkára. A kiemelkedő pillanatok a Győri Filharmonikus Zenekarhoz kötik: 2015-ben José Curával, a világhírű tenorral készíthetett exkluzív interjút, de Kocsis Zoltán karmester élete utolsó rádióinterjúját szintén Mónikának és a Győr+ Rádiónak adta.

„Elég hamar rájöttem, hogy a kommunikációval nekem dolgom van. Arra törekszem, hogy a beszélgetések tartalmasak legyenek, az üres fecsegések mindig nagyon zavartak. Vallom, hogy egy interjú vagy riport akkor jó, ha van benne legalább egy mondat, amit el lehet tenni…” – összegzi gondolatait a Győr+ Este műsorvezetője.