Legyél Te is Diáktudósító!

Németh Boglárka MekliZ Fotó
2022.11.25. 10:30

Előadást tartottak a Győr+ Média munkatársai a Városháza dísztermében, csütörtökön. A Diáktudósító Programot népszerűsítették, melynek lényege, hogy a Győr+ online felülete lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy cikkeket írjanak, melyeket megosztunk a nagyvilággal is.

“Ezt a programot a Városháza koordinálja, a lényege, hogy a győri középiskolákból diákok írhatnak cikkeket nekünk. Ezek az anyagok ellenőrzés után kikerülhetnek a gyorplusz.hu felületére. Ez mondhatni a második évad, szeretnénk azonban egy kicsit ezt felpörgetni, újraszínezni, kicsit más köntösben tovább folytatni”- emelte ki Mireider Máté, a Győr Plusz Média online főszerkesztője. „Az akció év elején indult, és a diáktudósítók közül három fiatalt választottunk ki, ők két-két-két hetet dolgoztak nyáron, gyakornokként a szerkesztőségben, ahol belekóstolhattak az online újságírás, a televíziózás, a rádiózás és a fotózás rejtelmeibe is.”

A csütörtöki népszerűsítő programon elsőként Feketéné Kovács Zsuzsanna szervezési referens egy szófelhővel készült a diákoknak, ahol a jó újságcikk jelzőit keresték. Ezt követően az érdeklődőket dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte, aki saját maga újságíróként is dolgozik már több, mint 30 éve.

Egy jó újságírónak bátornak kell lennie, kérdeznie kell, időnként a véleményét is el kell mondania. Akkor lesztek jó újságírók, ha tudtok kérdezni, és hogy ha valaki mond valamit, akkor tovább tudtok kérdezni, tehát tudtok rögtönözni. Sokoldalúak vagytok, a feladat pedig, hogy ezt meg tudjátok mutatni, ebből minél többet a felszínre hozni” – tanácsolta a város első embere az általános és középiskolás fiataloknak. 

Ezt követően portálunk főszerkesztője, Mireider Máté vette át a szót, aki a médiacég felépítéséről, feladatairól, célkitűzéseiről, valamint a városban működő szerepéről is beszélt. “Az is cél, hogy aki jól teljesít, és eljön majd hozzánk gyakornoknak, az minden szerepkörbe kipróbálhassa magát és ezt követően abban vegyen részt ami érdekli és amiben jó” – emelte ki a főszerkesztő. 

Marcali Gábor, lapunk fotóriportere is tartott élménybeszámolót, valamint arról is beszélt, hogy milyen egy jó sajtófotó, milyen feladatai vannak egy fotóriporternek, és miért szereti ő a munkáját. 

Garamvölgyi Imre, a Kisalföld napilap és a Győr+ Hetilap egykori főszerkesztője, a városháza kommunikációs munkatársa pedig arról mesélt: milyen újságírónak lenni, milyen egy jó cikk és mitől érdekes ez a szakma. 

A sorok között foglaltak helyet ketten is a három diákból, akik a legjobb diáktudósítónak bizonyultak és egyenként két hetet töltöttek nyáron a Győr+ Médiánál.

A Baksa Gimnázium tanulója, Szeredi Zsófia nagyon élvezte az intenzív két hetet. “Rádiós anyagokból kellett cikket írni, kedvcsinálókat, de voltam eseményeken is, például a kórházban, sajtótájékoztatón. Keresni kellett cikkeket is, nagyon sok pozitív tapasztalatot szereztem, ez azért is jó, mert engem ez a szakma mindig is érdekelt és az is lehetséges, hogy ebben helyezkedem majd el.” 

“Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy kis faluban élek, ennek a falunak van egy focicsapata, nagyon szeretem a focit, ők pedig tavaly megnyerték a bajnokságot és erről én adhattam hírt, én írhattam meg ezt úgymond a nagyvilágnak” – áradozott a gyakornoki munkáról Csaplár Kata, a Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum diákja. 

A diákok az interaktív előadás alatt kérdezhettek, továbbá aktívan bevonták őket a beszélgetésbe, reméljük hamarosan olvashatunk tőlük majd izgalmas sorokat, tudósításokat a gyorplusz.hu-n, a Diáktudósítók rovatban.

Galéria: MekliZ Fotó